Feed-aggregator

Inschrijvingen onderwijs: veralgemeen het goede systeem van Gent naar Vlaanderen

Nieuwsoverzicht Groen -

Inschrijvingen onderwijs: veralgemeen het goede systeem van Gent naar Vlaanderen26 mei, 2016 Lees voor

"Er moet dringend werk gemaakt worden van een nieuw inschrijvingsdecreet, " zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. "Minister Crevits zou na de zomer 2015 met een conceptnota over inschrijvingen komen. We hebben nog steeds niets gezien".

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Net zoals de hervorming secundair zit ook dit vast in eindeloze interkabinettenwerkgroepen achter de schermen. Op daadkracht van minister Crevits blijft het wachten." Groen wil dat het vooruit gaat en dat de discussie wordt gevoerd  in het parlement. Er is dringend nood aan eenvoudige en eerlijkere nieuwe regelgeving, die oneerlijke kampeertoestanden die sterke ouders bevoordeelt vermijdt.

Er is nu een goed systeem voor inschrijving, met een centraal aanmeldingssysteem, dat bijvoorbeeld in Antwerpen en Gent in het basisonderwijs wordt toegepast. Dit centraal aanmeldingssysteem moet worden uitgebreid naar alle regio's waar zich een capaciteitsproblematiek voordoet.

"Een gelijkaardig systeem moet nu worden uitgewerkt voor het eerste jaar secundair onderwijs. Dat moet eenvoudig en eerlijk zijn. Deze first come first serve methode, met ouders die dagenlang kamperen, is onhoudbaar." Zegt Meuleman

Naast een centraal aanmeldingssysteem is er ook dringend meer geld nodig voor een uitbreiding van de plaatsen. Er werden beperkte middelen voor het basisonderwijs vrijgemaakt maar niet voor het secundair.  Op die manier blijft elk inschrijvingsysteem de schaarste eerlijker verdelen. Voor Groen heeft iedereen kind recht op een plaats op een school van zijn keuze en in de buurt.

Vanatieopvang met een beurtrol

Nieuwsoverzicht Groen -

Vanatieopvang met een beurtrol Lees voor

Tijdens schoolvakanties kinderopvang vinden is vaak een lastige klus. In Gent nemen drie oudergroepen deze zomer het heft in eigen handen. Ze passen met een beurtrol zelf op hun kinderen. De stad ondersteunt hen financieel en administratief.

Het idee is even eenvoudig als geniaal. In een groep van vijf gezinnen staan de ouders telkens één dag per week in voor de opvang. Wie één dag oppast, krijgt dus vier dagen opvang in ruil.

"We willen met het project vooral mensen bij elkaar brengen om samen zelf kinderopvang te organiseren op een kleine schaal", vertelt Groen-schepen van Jeugd Elke Decruynaere. "We ondersteunen het initiatief met een subsidie van 6000 euro, door borg te staan voor de verzekering en door mee op zoek te gaan naar geschikte locaties."

De ouders zijn alvast enthousiast. "Het is een aangename ervaring voor de kinderen én voor de ouders die elkaar beter leren kennen", vertelt één van de ouders in Het Laatste Nieuws. "Zo'n kinderopvang zorgt mee voor een dorpsgevoel in de stad."

Tijdens de zomervakantie kunnen de ouders verder experimenteren met de kinderopvang met beurtrol. Het voormalige pastorijgebouw in de Dampoortwijk, DOK en de Mozaïekschool bis in het Rabot zullen hun vaste uitvalsbasissen zijn.

Elke DecruynaereSchepen Feiten
 • 26 mei 2016
 • Gent
Andere realisaties
 • Annalisa Gadaleta

  Molenbeek is één van de armste en gemeenten van het land met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Molenbeek vooruit helpen is dus een grote uitdaging voor schepen Annalisa Gadaleta. 

  Meer
 • Frie Niesten

  Gemiddeld slikken Belgen veel en dure geneesmiddelen. Het gebruik neemt bovendien toe. Rusthuisbewoners vormen een bijzonder kwetsbare groep en moeten extra begeleid worden.

  Meer
 • Elke Decruynaere

  Stad Gent investeert 1,4 miljoen euro in de kinderopvang. Schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) wil met het geld meer plaatsen inkomensgerelateerd maken.  Zo slaat ze twee vliegen in één klap: er komen meer betaalbare opvangplaatsen en de private opvangsector krijgt een boost.

  Meer
 • Lieve Stallaert

  Het begon met een boek van de schrijver Gust Van Brussel over zijn jeugd op de Luchtbal. Daarin komt één zinnetje voor waarin staat dat er ooit een onderwijzer een echte Velodroom gebouwd heeft voor de jongeren.

  Meer
Meer realisaties

Oostenrijk: "Hoop haalt het van angst, nu tijd voor samenwerking en verbinding"

Nieuwsoverzicht Groen -

Oostenrijk: "Hoop haalt het van angst, nu tijd voor samenwerking en verbinding"23 mei, 2016 Lees voor

“Hoop haalt het van de angst. Een authentiek progressief verhaal heeft het gehaald van angst en polarisatie. Nu kan de eerste groene president van Oostenrijk beginnen aan een zware taak: die van opbouw en verbinding. We wensen hem daarbij veel succes,” zegt voorzitster Meyrem Almaci in een eerste reactie.

Meyrem AlmaciPartijvoorzitster en federaal parlementslid Bart StaesEuropees parlementslid

Groen reageert verheugd op de verkiezing van de eerste groene president, Alexander Van der Bellen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Het is een knap resultaat, in de tweede ronde winnen van de gedoodverfde winnaar en extreemrechtse FPÖ kandidaat Norbert Hofer (49,7%). Vooral in een uiterst gepolariseerd politiek klimaat is het uiterst belangrijk dat er voldoende tegengas gegeven wordt tegen het populistische discours in al zijn facetten. Een discours dat de Europese samenwerking steeds moeilijker maakt, en daarmee de Europese Unie steeds meer hypothekeert."  

De verkiezingsrace in Oostenrijk bleek een uitermate spannende, waarbij Alexander Vanderbellen, oud-voorzitter van de Groene partij, uiteindelijk aan het langste eind trok. “Absolute opluchting overheerst natuurlijk, maar ik ben ook fier op de eerste groene president van Oostenrijk, zeker in zulke turbulente tijden. Een grote uitdaging wacht hem om opnieuw samenhang en verbondenheid te brengen in de Oostenrijkse samenleving, maar net als veel Oostenrijkers geloof ik in zijn verbindende toon en houding,” aldus Almaci.

Dat de extreemrechtse partij FPO zo’n groot stemmenaantal haalde in Oostenrijk is een belangrijk signaal dat serieus genomen moet worden, vindt Almaci verder. “Het extreemrechtse gedachtegoed staat haaks op de Europese droom. Maar dat geldt ook voor zij die extreemrechts proberen te bestrijden door hun discours van polarisatie over te nemen en zo de maatschappij te verdelen in verschillende kampen. Enkel een authentiek verhaal van samenwerking en verbinding kan de gepolariseerde samenleving terug vooruit stuwen,” besluit Almaci.

Staes beaamt: "Het is te hopen dat vooral sociaaldemocratische partijen overal in Europa leren van deze Oostenrijkse casus en hun koers wijzigen om samen met groene partijen een EU bij te sturen. De koers van Europa moet zijn: meer democratie en transparantie, meer bescherming voor mens en milieu, meer investeringen in collectieve voorzieningen die die de economie en mondiale handel verduurzamen en de ecologische basis waarop dit alles rust, doorgeven aan volgende generaties. We moeten weg van het neoliberale beleid dat nu al decennia verdedigd wordt door die partijen die al die tijd de koer van de EU bepaalden."  

Twee maanden na 22/03: hoe blijven we een veilige en verbonden samenleving?

Nieuwsoverzicht Groen -

Twee maanden na 22/03: hoe blijven we een veilige en verbonden samenleving?22 mei, 2016 Lees voor

Vandaag ontvangen Koning Filip en Koningin Mathilde de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart voor een nationaal herdenkingsmoment. We zijn intussen twee maanden verder, maar de aanslagen laten diepe sporen na in ons dagelijks leven. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke: "We worden geconfronteerd met een nieuw vraagstuk. Hoe blijven we - met al die broodnodige veiligheidsmaatregelen - een verbonden en warme samenleving waarin iedereen zich goed voelt?"

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

Van Hecke zetelt voor Groen en Ecolo in de commissies die de regeringsmaatregelen tegen terreur onder de loep nemen en onderzoeken wat er mis liep tijdens en in de weken, maanden en jaren voor de aanslagen. "De impact die deze commissies kunnen hebben op onze samenleving, kan je moeilijk overschatten", zegt hij. "Zo zorgde de onderzoekscommissie-Dutroux eind jaren negentig voor de ingrijpende hervorming van rijkswacht en politie."

Wat Groen wil bereiken in deze commissies? Van Hecke: "We willen tot een efficiënt veiligheidsbeleid komen en alle disfuncties bij politie, justitie, inlichtingendiensten ... aan de oppervlakte brengen."

Groen zal alle voorstellen toetsen aan de hand van drie sleutels.

 • Doeltreffend: maatregelen moeten het gewenste resultaat opleveren. Niet meer, niet minder. Geen spierballengerol, maar effectiviteit.
 • Evenredig: maatregelen moeten (potentiële) daders treffen en niet alle burgers. We moeten hierbij steeds streven naar een maximale bescherming van grondrechten en privacy.
 • Samenwerking: ons veiligheidsbeleid kreunt nog steeds onder het gebrek aan samenwerking tussen diensten en beleidsniveaus. Het is tijd om weerstanden en schotten op te ruimen.

Preventie en bestrijding zijn voor Groen complementaire schakels die niet zonder elkaar kunnen. "Ik zal ik er op toezien dat de aanpak van radicalisering niet leidt tot nog meer polarisering", besluit Van Hecke.

Lees meer over 'Veiligheid en verbondenheid'

Vlaanderen moet stoppen met militair materieel naar Saoudi-Arabië uit te voeren

Nieuwsoverzicht Groen -

Vlaanderen moet stoppen met militair materieel naar Saoudi-Arabië uit te voeren20 mei, 2016 Lees voor

Vandaag maakt Vredesactie terecht een punt van het feit dat onderdelen van Vlaamse makelij mee door Saoudi-Arabië ingezet worden in een illegale oorlog in Jemen. Ik heb een voorstel van decreet ingediend om de juridische basis voor een Vlaams wapenembargo in te voeren. Laten we dit woensdag stemmen, dan kan de Vlaamse regering vervolgens onmiddellijk Saoudi-Arabië op de lijst zetten.

Wouter Van BesienVlaams parlementslid

Groen blijft erop hameren dat er opnieuw een Vlaams uitvoerverbod van militiair materieel naar Saoudi-Arabië moet komen. Daar bestond tot vorig jaar een systeem voor, de zogenaamde 'on-hold'-lijst. Maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft dat systeem, dat al jaren in voege was, plots geschrapt. Hij oordeelde dat daar in het wapendecreet geen juridische basis voor was.

Wouter Van Besien : “dat euvel kan snel verholpen worden. Ik heb een voorstel van decreet ingediend om die juridische basis voor zo'n Vlaams wapenembargo in te voeren. Laten we dit woensdag stemmen, dan kan de Vlaamse regering vervolgens onmiddellijk Saoudi-Arabië op de lijst zetten. De parlementsleden van N-VA, Open VLD en CD&V zijn goed op de hoogte van de conflicten in het Midden-Oosten. Dan zou het evident moeten zijn dat we daar vanuit Vlaanderen geen instrumenten voor aanleveren”.

De Vlaamse overheid moet ook het eindgebruik van de Vlaamse militaire producten veel beter in het oog houden. ”Dat moet nu maar eens dringend aangepakt worden. Er is geen enkel beletsel om nog voor de zomer het bestaande decreet te evalueren en fundamenteel te verbeteren”, besluit Groen-parlementslid Wouter Van Besien.

Behandel geestelijke gezondheid even goed als gebroken been

Nieuwsoverzicht Groen -

Behandel geestelijke gezondheid even goed als gebroken been20 mei, 2016 Lees voor

‘Mens sana in corpore sano’ of ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Iedereen kent het, maar het beleid focust vandaag te veel op lichamelijke gezondheid en verliest geestelijke gezondheid nog te veel uit het oog. Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt wil daar verandering in brengen.

Elke Van den BrandtVlaams parlementslid Meyrem AlmaciPartijvoorzitster en federaal parlementslid

“Slechts 6% van het budget voor gezondheidszorg gaat naar geestelijke gezondheidszorg terwijl het aantal burn-outs en depressies piekt. Met een gebroken been wacht je ook geen 6 maanden voor je hulp krijgt van een dokter, dat zou met geestelijke gezondheid ook niet het geval mogen zijn. Groen legt een pakket aan maatregelen voor om beleidsshift te realiseren.”  Dit kadert in de campagne “Jouw Zorg, Onze Zorg” die Groen vandaag lanceert om zorgverhalen te verzamelen en zo hoger op de politieke agenda te plaatsen. 

Preventie voorkomt veel problemen, maar vandaag gaat 80% van het budget geestelijke gezondheidszorg naar opnames.  Van den Brandt: “We moeten veel vroeger ingrijpen en sneller de oorzaken aanpakken. Eén van de maatregelen die Groen  voorstelt is de terugbetaling van de psycholoog. Als je ziek bent, ga je naar de dokter en krijg je de dokterskosten voor een groot deel terugbetaald. Maar als je je mentaal niet goed voelt, moet je de kosten voor een psycholoog zelf dragen. Het is ook niet logische dat antidepressiva wel worden terugbetaald, maar een gesprek niet.” 

En dat de nood hoog is bewijzen de cijfers. 1 op 4 kampt tijdens zijn of haar leven met depressie, burn-out of andere psychologische problemen. 27% van het langdurig ziekteverzuim is geeft men als oorzaak  geestelijke gezondheid aan. Van den Brandt: “Slechts 10% zoekt effectief hulp. Oorzaak? Psychologische gezondheid is nog steeds een taboe en het beleid is niet afgestemd op preventie. Groen wil dit meer bespreekbaar maken door getuigenissen te delen en door een beleidsshift te realiseren.” 

Zo stelt Van den Brandt voor om op school naast de gekende EHBO cursussen er ook Eerste Hulp bij Geestelijke Gezondheid te organiseren. “Iedereen weet wat je moet doe bij een brandwonde maar wat als iemand symptomen vertoont van depressie? Dat moet ook standaardkennis worden.” Ook het werk is vaak een bron van langdurige stress. “Vandaag zijn veel bedrijven al bezig met de geestelijke gezondheid van hun werknemers, maar om de omschakeling echt mogelijk te maken stellen we voor om arbeidsgeneesheren meer te laten focussen op geestelijke gezondheid en willen we dat burn-outs ook kunnen erkend worden als arbeidsongeval.” 

Deel jouw zorgverhaal

Groen lanceert vandaag ook de campagne ‘Jouw zorg, onze zorg’ en verzamelt zo zorgverhalen. Groen voorzitster Meyrem Almaci: “Elk van ons, jong of oud, heeft vroeg of laat zorg nodig. Maar te veel mensen krijgen vandaag niet de zorg die ze nodig hebben. Met de campagne roepen we mensen op om hun zorgverhaal te delen. Met dit initiatief leggen we pijnpunten in het huidige beleid bloot en laten we mensen delen hoe het anders kan.

Muyters duwt PWA-werknemers tussen twee stoelen

Nieuwsoverzicht Groen -

Muyters duwt PWA-werknemers tussen twee stoelen 19 mei, 2016 Lees voor

“Wie via een Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) een job heeft dreigt tussen twee stoelen te vallen door de conceptnota van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De meest kwetsbare werknemers zijn hier de dupe van”, verklaarde Groen-parlementslid Imade Annouri donderdag in de commissie voor Economie.

Imade AnnouriVlaams parlementslid

“Via het PWA-stelsel vinden vandaag zo’n 11.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een plaats in de samenleving”, aldus Annouri. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die enkele uren per week aan de slag zijn bij de groendienst of als gemachtigde opzichter aan de scholen. Met de manier waarop Muyters dit PWA-stelsel overhevelt van het federaal naar het Vlaams niveau dreigt deze tewerkstelling verloren te gaan.” 

Verantwoordelijk minister Muyters wil  dat kwetsbare werknemers in de toekomst nog maximaal zes maanden aan de slag kunnen in het PWA-stelsel, dat de nieuwe naam Wijkwerk krijgt. “Op die manier wil hij deze wijkwerkers naar de reguliere arbeidsmarkt pushen”, aldus Annouri. “Dat is geen goede basis voor het functioneren van deze vorm van sociale economie. Een groot deel van de huidige PWA-werknemers zullen nooit een plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Ook in de sociale economie is er geen plaats voor hen. Bijgevolg vallen ze uit de boot. Nochtans vervullen ze vandaag een belangrijke rol en hebben ze via wijkwerk de kans om iets te betekenen in de lokale gemeenschap”

“Door de PWA-werking te laten opgaan in de VDAB riskeert Muyters ook de sterke lokale band kapot te maken”, merkt Annouri op. “Nochtans is het net door die lokale band dat de PWA’s kort op de bal spelen en PWA-werknemers van zeer nabij begeleiden.”

Groen pleit voor een goede hervorming die erkent dat kwetsbare werkzoekenden een plaats vinden in het Wijkwerk. Ook al kunnen ze niet terecht in de sociale economie of op de reguliere arbeidsmarkt. Ook de SERV én de VVSG vragen dat. “Deze wijkwerkers moet je op een duurzame manier inzetten. De regering van N-VA, Open VLD en CD&V denkt in zwart-witschema’s: ofwel is iemand sterk genoeg en moet die werken op de reguliere arbeidsmarkt, ofwel is de boodschap ‘trek je plan dan maar”, analyseert Imade Annouri. “Wat Muyters vandaag doet, is  een boekhoudkundig trucje om de federale middelen van PWA niet verloren te laten gaan. Een gemiste kans die veel mist en onzekerheid veroorzaakt, zowel voor de PWA-beambten als voor de PWA-werknemers”, besluit Groen-parlementslid Imade Annouri.

Gent investeert 1,4 miljoen euro in kinderopvang

Nieuwsoverzicht Groen -

Gent investeert 1,4 miljoen euro in kinderopvang Lees voor

Stad Gent investeert 1,4 miljoen euro in de kinderopvang. Schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) wil met het geld meer plaatsen inkomensgerelateerd maken.  Zo slaat ze twee vliegen in één klap: er komen meer betaalbare opvangplaatsen en de private opvangsector krijgt een boost.

In 2007 deed de stad al een inhaaloperatie. Liefst 1400 extra plaatsen werden intussen gecreëerd, in nieuwe crèches en in de private kinderopvang. Maar volgens Decruynaere is de vraag nog groter geworden. “We halen onze doelstelling van de Vlaamse regering om vijftig procent van de kinderen een plek te geven, maar we voelen dat er nog meer vraag is.”

Door de investering van 1,4 miljoen euro moeten er nu 85 nieuwe plaatsen bij komen of bestaande plaatsen in de private opvang inkomensgerelateerd gemaakt worden. “78 procent van de kinderopvangplaatsen zijn inkomensgerelateerd”, weet Decruynaere. “Maar omdat de plekken in de private sector die niet inkomensgerelateerd zijn moeilijk ingevuld geraken, willen we daar meer inkomensgerelateerde plekken creëren. Zo zorgen we bovendien dat de private kinderopvangsector het hoofd boven water kan houden.”

“Hiermee neemt het stadsbestuur meer dan haar verantwoordelijkheid”, zegt Decruynaere. “We willen dit in goede samenwerking met de Vlaamse Regering doen want steden hebben nood aan meer kinderopvang.”

Elke DecruynaereSchepen Feiten
 • 19 mei 2016
 • Gent
Andere realisaties
 • Annalisa Gadaleta

  Molenbeek is één van de armste en gemeenten van het land met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Molenbeek vooruit helpen is dus een grote uitdaging voor schepen Annalisa Gadaleta. 

  Meer
 • Lieve Stallaert

  Het begon met een boek van de schrijver Gust Van Brussel over zijn jeugd op de Luchtbal. Daarin komt één zinnetje voor waarin staat dat er ooit een onderwijzer een echte Velodroom gebouwd heeft voor de jongeren.

  Meer
 • Frie Niesten

  Gemiddeld slikken Belgen veel en dure geneesmiddelen. Het gebruik neemt bovendien toe. Rusthuisbewoners vormen een bijzonder kwetsbare groep en moeten extra begeleid worden.

  Meer
 • Elke Decruynaere

  Gent en Sint-Niklaas, twee steden waar Groen in de meerderheid zit, mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke steden noemen. Twee jaar lang hebben ze hun beleid door een jeugdbril bekeken.

  Meer
Meer realisaties

The Green Line brengt kunst en natuur samen

Nieuwsoverzicht Groen -

The Green Line brengt kunst en natuur samen Lees voor

Op verschillende locaties in Roeselare worden hedendaagse topkunstwerken tentoongesteld die allemaal een link hebben met de natuur. Buurtbewoners, scholen en organisaties zorgen voor een groen decor. Ze toveren pleinen om tot picknickweides, een steegjes tot moestuinen en een muren tot kruidentuinen.

Dankzij The Green Line worden buurtbewoners betrokken bij de tentoonstelling van de topkunstwerken en de creatie van groen in de stad. Volgens Filiep Bouckenooghe, Roeselaars schepen van Groenontwikkeling, toont het project wat voor impact groen in de stad kan hebben. “Het De Coninckplein kreeg voor The Green Line tijdelijk een groene invulling, maar vanaf volgend jaar wordt het plein definitief vergroend. Zo kregen we dus meteen een voorsmaakje van de toekomst van onze stad!”

Het M HKA leent voor The Green Line onbetaalbare werken uit om ze tentoon te stellen in ruimtes die soms nauwelijks meer zijn dan een veredelde garage. Bart De Baere, directeur van het museum, maakt zich alvast geen zorgen. “Het zou veel onverantwoorder zijn om kunstwerken die eigendom zijn van de Vlaamse Gemeenschap, van alle Vlamingen dus, te verstoppen in de kelders van onze musea.”

Filiep Bouckenooghe Feiten
 • 18 mei 2016
 • Roeselare

The Green Line: van 5 mei tot 19 juni 2016 in Roeselare

Andere realisaties
 • Wout De Meester

  Stad en natuur zijn geen vijanden. Als je het groen tot diep in de stad laat doordringen, word je beloond met meer natuur en een leefomgeving waar geen mens meer weg wil.

  Meer
 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

  Meer
 • Veerle Leroy

  Met meer groen en natuur beschermen ze in Beersel het mooiste wat hun gemeente te bieden heeft.

  Meer
 • Goedele Van Der Spiegel

  In maart 2012 werd de gemeente Edegem mede-eigenaar van Hof ter Linden. Een heel mooi domein kwam zo in publiek bezit. En daar wil Groen natuurlijk iets mee doen…  Goedele Van der Spiegel, schepen bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling, hield mee de pen vast van het masterplan voor domein Hof Ter Linden.

  Meer
Meer realisaties

Waar is de premier?

Nieuwsoverzicht Groen -

Waar is de premier?18 mei, 2016 Lees voor

Groen-fractieleider Kristof Calvo roept premier Charles Michel op om veel actiever te zijn rond de moeilijke dossiers waar ons land nu mee kampt. “Ons land snakt naar leiderschap. We beleven moeilijke tijden. Er zijn de begrotingsperikelen, de sociale conflicten en de problemen rond politie en justitie. Maar de premier is in deze crisisperiode onzichtbaar. Het land vraagt zich af: waar is de premier gebleven?”

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Hij juicht de oproep van de drie topmanagers toe: “Dit land snakt inderdaad naar een mobiliserend project.”

Door diverse incidenten ontstaat een beeld van België als failed state. “Dat is uiteraard overdreven. België is géén failed state, maar er loopt op dit moment wel heel veel mis. Meer en meer landgenoten dreigen het vertrouwen in de politiek en onze instellingen te verliezen. Uiteraard is dat een verantwoordelijkheid van iedereen, maar het is wel de premier die het voortouw kan nemen. Zeker in deze omstandigheden moeten politici samenwerken en vooral de premier kan daartoe oproepen en bijdragen.”

Calvo schaart zich ook achter de oproep van topmanagers Johnny Thijs, Bernard Delvaux en Baudouin Meunier in een open brief. Zij roepen de premier op een leidende rol op te nemen in een aantal cruciale dossiers. “De vijf werven die worden voorgesteld, zijn de juiste. Positief is dat de topmanagers mobiliteit en hernieuwbare energie als een prioriteit beschouwen. Want dat heeft de regering Michel duidelijk nog niet door. Nog altijd tonen ze nul ambitie inzake milieu en klimaat. We hebben onze handtekening gezet onder het klimaatakkoord van Parijs, maar sindsdien is niets meer gebeurd”, besluit Calvo.

 

Groen wil omwonenden laten meegenieten van windmolens

Nieuwsoverzicht Groen -

Groen wil omwonenden laten meegenieten van windmolens18 mei, 2016 Lees voor

Groen komt met een eigen plan om het draagvlak voor windmolens in Vlaanderen te vergroten. Als je de omwonenden rechtstreeks laat profiteren van de voordelen die windmolens opleveren, zal er minder protest rijzen, is het idee. Vlaams parlementslid Johan Danen legt het idee neer in een voorstel van decreet in het Vlaams Parlement.

Johan DanenVlaams parlementslid

Er werden vorig jaar 68 windmolens geplaatst in Vlaanderen en tegen nagenoeg elke turbine werd beroep aangetekend, was vorige week te horen bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. “Om het aandeel van windenergie in de totale elektriciteitsproductie te verhogen, moet de overheid het draagvlak bij omwonenden verhogen. Betrek zoveel mogelijk mensen bij de geplande projecten en laat hen ook delen in de financiële baten", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen.

Burgers moeten via het aandeelhouderschap in een energiecoöperatie mede-eigenaar kunnen worden van windturbines waarvan ze ook de stroom kunnen afnemen.  "Wanneer een coöperatieve windturbine stroom kan leveren voor bijvoorbeeld 1.500 gezinnen, dan moet het ook de bedoeling zijn om hierbij 1.500 gezinnen te betrekken, te beginnen in de directe omgeving van het project. Dan worden ook de baten van het project gelijkmatig verdeeld en kan met de meerwaarde een lokale werking rond energietransitie opgestart worden."

We zien dat veel projecten voor windmolens zich vastrijden in procedureslagen. Joke Schauvliege gaf vorige week zelfs toe dat bijna elke windmolen in een procedure vastzit. Daar is een oplossing voor: als je de mensen van bij het begin betrekt, en hen ook financieel mee laat genieten van de voordelen, kan je veel makkelijker steun krijgen”, legt Groen-parlementslid Johan Danen uit.

Met dit fast-lanedecreet willen we de nieuwe energieminister een voorzet geven. “Een snelle procedure, een fast lane, om extra windenergie te voorzien, is absoluut nodig om de ambities voor hernieuwbare energie te halen”, legt Johan Danen uit.

Klimaatdoelstellingen

Bij de klimaattop in Parijs vorig jaar gaf Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan dat hij gaat voor meer windturbines op land in Vlaanderen. Zo wil hij er mee voor zorgen dat Vlaanderen de aangescherpte doelstellingen op vlak van hernieuwbare energie haalt (10,5%). In 2014 haalde Vlaanderen 5,7%. De minister-president wil het aantal windturbines in Vlaanderen laten stijgen tot 500, of zelfs 600 windturbines. Eind 2015 staan er volgens de Vlaamse Wind Energie Associatie in Vlaanderen 386 windturbines, een geïnstalleerd vermogen van 814.9 MW, voldoende om zowat 490.000 gezinnen te voorzien van groene stroom[1].

Daarvan zijn volgens de Vlaamse federatie van burgercoöperaties voor hernieuwbare energie REScoop Vlaanderen slechts 16 coöperatieve windturbines. Dat staat voor 4,1% van de windturbines in Vlaanderen, met een geïnstalleerd vermogen van 34 MW, waarmee zowat 45.000 gezinnen voorzien worden van coöperatieve groene stroom. Het aantal commerciële windturbines stijgt merkelijk sneller dan het aantal coöperatieve windturbines, wat een invloed heeft op het draagvlak bij de bevolking.

“Om de versnelling in windenergie te doen, is het nodig om het draagvlak bij omwonenden en bij de bevolking te vergroten. Betrek zoveel mogelijk bij de geplande projecten en laat hen ook delen in de financiële baten. Geef aan goede informatie, antwoord op terechte vragen, relativeer bepaalde aspecten en neem onnodige bezorgdheid weg, zegt Danen.

Participatie betekent ten eerste er in samenwerking met de lokale overheden inspraak georganiseerd wordt tijdens het plannings en vergunningstraject.

Bij rechtstreekse participatie kunnen burgers via het aandeelhouderschap in een energiecoöperatie mede-eigenaar worden van windturbines waarvan ze ook de diensten (stroomlevering) kunnen afnemen. Van belang is dat de deelnemende burgers hun coöperatie controleren op een democratische wijze en dat de coöperatie openstaat voor iedereen. Wanneer een coöperatieve windturbine stroom kan leveren voor bijvoorbeeld 1500 gezinnen, dan moet het ook de bedoeling zijn om hierbij 1500 gezinnen te betrekken, te beginnen in de directe omgeving van het project. Dan worden ook de baten van het project gelijkmatig verdeeld en kan met de meerwaarde van het project een lokale werking rond energietransitie opgestart worden.

Windenergie verzandt dikwijls in procedures

Tijdens de commissiezitting van 13 januari 2016, kaartte Johan Danen de problematiek aan van de windturbines die zowel een bouw- als milieuvergunning hebben, maar die simpelweg – om wat voor reden dan ook – niet gebouwd worden. Minister Schauvliege gaf toen aan dat ‘wij allemaal vinden dat het niet kan’, maar verder gebeurde er niets. Een bijkomend probleem is dat deze gronden meestal gecontracteerd zijn, ook na het verlopen van de vergunningen. Op 10 mei gaf de minister zelfs toe dat bijna elke windmolen in een procedure vastzit.

Hoe mensen warm maken voor windenergie

Uit onderzoek blijkt dat de steun van omwonenden voor windenergieprojecten groter is dan gedacht. Dat bleek bijv. uit een onderzoek van de Hogeschool West- Vlaanderen te Brugge (HOWEST). Vier studenten van deze hogeschool ondervroegen 800 mensen over wat ze denken van de windmolens in hun woonbuurt. Ze gingen daarvoor naar Izegem, Ieper, Kortrijk en Brugge.  Maar liefst 60 procent van de omwonenden is voorstander. Eens de turbines effectief zijn geplaatst, neemt dat nog toe met bijna 10 procent. Overigens, bij de Vlaamse milieu-inspectie meldt men dat men bijzonder weinig klachten binnenkrijgt eens windturbines geïnstalleerd zijn. Ruimer opgezette studies in opdracht van de Franse en de Waalse overheid in het verleden kwamen tot soortgelijke bevindingen[2].

Het Waals Gewest gaf ooit een sterke brochure uit met een overzicht van alle geruchten en  vooroordelen rond windenergie en de argumenten die daartegen ingebracht kunnen worden[3].

Windrechten

De opstellers van dit decreet gaan er van uit dat eigenaars van gronden geschikt voor het opstellen van windturbines, wel hun grond kunnen verpachten, maar in feite de windkracht zelf niet kunnen verkopen. Wind is een “gemeen goed” en behoort niet toe aan de toevallige grondbezitter. Temeer daar het windpotentieel dat geoogst wordt alsook de impact van een windproject zich uitstrekt over een veel groter gebied. Het is volgens de indieners van dit decreet aan de overheid om windrechten toe te kennen, zodat de windkracht op elke geschikte locatie ten volle benut wordt.

Het toekennen van wat in feodale tijden “windrechten” genoemd werd, komt in onze moderne tijd dus niet toe aan de toevallige grondeigenaar, maar aan de overheid en de gemeenschap. Bij de toekenning van windrechten geldt niet het aloude molenaarsprincipe ‘wie eerst komt, eerst maalt’. In een tendering procedure kunnen concurrerende voorstellen voor dezelfde zone ingediend worden. Het moet de bedoeling zijn dat het beste voorstel het recht krijgt om de wind te oogsten.

Op deze wijze kan ingegaan worden tegen de ontsporing die nu wordt vastgesteld op het terrein door de zogenaamde ‘windrush’[4], waarbij projectontwikkelaars tegen mekaar opbieden om opstalrechten voor geschikte gronden te verwerven. Geschikte locaties zijn immers schaars, en worden hoe langer hoe schaarser. In sommige contracten zouden volgens de vereniging van hernieuwbare energie – coöperatieven Rescoop pachtvergoedingen tot 30.000 €/jaar  geboden worden. Een recht van opstal van max. 5.000 € per jaar zou een veel redelijker vergoeding zijn[5].  5000€ is ook het bedrag dat het VEA opneemt in haar OT-berekening ter bepaling van de waarde van de GSC ter ondersteuning van windturbines op land. Deze rush ging ten koste van het draagvlak bij omwonenden voor dergelijke projecten. Want de kwaliteit van het project kwam dikwijls maar op de laatste plaats. Voor de indieners van dit decreet dient de windoogst (de opbrengst van de uitbating van de windturbine(s), op een eerlijke manier verdeeld worden onder grondeigenaars, maar ook onder omwonenden en gebruikers die participeren in het windenergieproject. En een deel van de opbrengst kan ook gaan naar een omgevings- of landschapsfonds om milderende maatregelen te betalen of aan landschapsontwikkeling te doen.

Vanuit een visie op windkracht als gemeen goed, is het immers logisch dat aan omwonenden/burgers een principieel recht verleend wordt om rechtstreeks te participeren in het windproject. Zodat de windbaten ook lokaal verdeeld worden. Projectontwikkelaars kunnen plannen indienen waarin ze een zo groot mogelijke participatie van omwonenden en/of gebruikers kunnen voorstellen. Dat kan gaan tot 50% van de eigendomsaandelen. In Wallonië specifieert het cadre de référence dat elk nieuw windproject voor 49,9% opengesteld moet worden voor participatie van de bevolking (24,9%) en de gemeente (24,9%). In Oost-Vlaanderen deed men het voorstel om per windpark 20% open te stellen voor rechtstreekse participatie[6]. Geert Bourgeois, toen nog minister bevoegd voor Bestuurszaken en Binnenlands Bestuur, schorste echter dit besluit.

Rekenhof keihard voor begrotingscontrole van regering-Bourgeois

Nieuwsoverzicht Groen -

Rekenhof keihard voor begrotingscontrole van regering-Bourgeois17 mei, 2016 Lees voor

“Opnieuw komt het Rekenhof met een snoeihard rapport over de begroting van de regering van Geert Bourgeois. Het Rekenhof ontmaskert het opsmukwerk van Bourgeois’ regering. De pijnpunten herhalen zich”, reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska dinsdag meteen op het Rekenhofrapport.

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Het Rekenhof wijst er op dat Geert Bourgeois een nogal aparte interpretatie hanteert en er geen afstemming is met federaal en andere gewesten over de begrotingsinspanning. Dat kan niet voor het Rekenhof.

“Het tekort in 2016 is niet 171 miljoen zoals Bourgeois steeds voorhoudt, maar wel 463 miljoen (incluis nog 94 miljoen voor de asielcrisis), en daar moet eigenlijk nog 112 miljoen tekort op begrotingen universiteiten en hogescholen worden bijgeteld”, analyseert Björn Rzoska.

“Het valt op dat Bourgeois en co zeer grote uitgaven buiten begroting zet: 94 miljoen voor asiel in 2016, en vanaf 2017 ook uitgaven voor ziekenhuisinfrastructuur en Oosterweel”, zegt Rzoska. Het Rekenhof wijst er echter ook opnieuw op dat Europa nog steeds zijn goedkeuring niet gaf aan de handelswijze waarbij de regering-Bourgeois de uitgaven voor de asielcrisis buiten de begroting  houdt. Er is bovendien nog altijd geen argumentatienota voor Oosterweel.

“Het Rekenhof bevestigt ook mijn analyse dat de regering-Bourgeois graag heel wat zaken opsmukt. Zo is er een verhoging met de natte vinger van de post ‘onderbenutting’ met 90 miljoen en buffer betaalkredieten 100 miljoen zonder nut. Ook bij de erf- en schenkbelastingen heeft het Rekenhof grote vragen bij de ramingen.

Na 6 jaar onderhandelen kwam er op de valreep voor de Klimaattop van Parijs dan toch een interfederaal akkoord van 5 december 2015. “Maar vijf maanden later zijn er nog altijd geen handtekeningen en stelt het Rekenhof zich vragen bij de omvang van het budget 2016 (69 miljoen)”, merkt de fractieleider van Groen op.

“Het onafhankelijke Rekenhof maakt dus duidelijk brandhout van de begrotingscontrole die de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V indiende. Er ligt dus een pak werk op de plank voor de nieuwe begrotingsminister, maar ook voor de minister-president, Geert Bourgeois (N-VA), die ervoor moet garant staan dat de Vlaamse begrotingen correct, realistisch en zorgvuldig zijn”, besluit Björn Rzoska.

Nieuwe bankentanks regering contra-productief

Nieuwsoverzicht Groen -

Nieuwe bankentanks regering contra-productief13 mei, 2016 Lees voor

De hervorming van de bankentaks, zoals aangekondigd in het regeerakkoord is een feit. Alle bestaande regelingen worden bijeengebracht in 1 taks, en daarmee lijkt de kous af voor de Minister Van Overtveldt (N-VA). Meyrem Almaci, voorzitter Groen: “Men negeert elke les van de bankencrisis, alle rapporten worden overboord gegooid. Grootbanken die vandaag een concurrentieel voordeel hebben, net omdat ze werden gered, worden door de bankentaks nogmaals ontzien.” 

Meyrem AlmaciPartijvoorzitster en federaal parlementslid

De bankentaks is in het leven geroepen om de schade aangebracht door de bankencrisis, te compenseren. Met de eerste bankentaks van de regering Di Rupo werden niet de geredde grootbanken - die nochtans door hun onverantwoorde risicogedrag de bankencrisis veroorzaakten en zo onze economie aan de rand van de afgrond brachten- maar net de kleinere spaarbanken proportioneel bijzonder zwaar getroffen. De tweede bankentaks die Van Overtveldt vandaag aankondigt belast dan ook vooral het spaargeld omdat dat de enige heffingsbasis is waarmee banken niet kunnen delocaliseren. Hoe cynisck kan een minister zijn?! Men heeft duidelijk geen zin om uit te zoeken hoe het eerlijker kan en kiest voor de gemakkelijkste weg,” aldus Almaci.

 

Volgens Almaci maakt dit de ware intenties van deze regering duidelijk: “Deze minister heeft hoegenaamd niet de ambitie om het risicogedrag van grootbanken aan te pakken en ons zo te beschermen tegen een nieuwe bankencrisis. Deze regering geeft geen moer om fiscale rechtvaardigheid en is zelfs bereid het bankenlandschap verder te laten verschralen ten voordele van grootbanken die ze weigert te dirigeren naar een minder risicogedreven beleid. Dit is roekeloos bestuur, met potentieel grote gevolgen,” aldus Almaci. 

 

Vaderschapsverlof uitbreiden is veel betere oplossing voor kind en moeder

Nieuwsoverzicht Groen -

Vaderschapsverlof uitbreiden is veel betere oplossing voor kind en moeder13 mei, 2016 Lees voor

Het voorstel van Gwendolyn Rutten (Open VLD) snoept moederschapsverlof af om aan de vader te geven. “Dat is geen goed idee. Drie op vier vaders wil meer tijd voor het gezin en zorgtaken opnemen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de rechten van de moeder. Dit evenwicht bekom je niet door 15 weken over 2 partners te verdelen, wel door zorgverlof voor kinderen uit te breiden. Zeg maar, meer netto dagen voor beide ouders.” 

Evita WillaertFederaal parlementslid

Groen heeft net een wetsvoorstel ingediend dat vaderschapsverlof uitbreidt tot 15 dagen en automatisch toekent.

Willaert is het absoluut niet eens met de voorstellen die Rutten lanceerde: “Vaders nemen nu in de helft van de gevallen helemaal geen vaderschapsverlof op. Het is een naïeve gedachte om te denken dat ze wel een deel van het moederschapsverlof zouden opnemen.” Uit onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat er bij de helft van de vaders schrik bestaat voor de carrière (54%) of de druk van de werkgevers (48%) als men het vaderschapsverlof opneemt. Willaert: “Het probleem blijft de drempel op het werk om vaderschapsverlof op te eisen. Groen wil vaders dat extra duwtje in de rug geven om tijd te maken voor hun gezin. Door een automatische toekenning nemen we hun vrees weg en garanderen we dat elke vader meer tijd voor zijn gezin kan vrijmaken.“

Groen wil ouders ook stimuleren om meer tijd vrij te maken voor hun gezin door hun volledig ouderschapsverlof (vier maanden voltijds) op te nemen. “Wanneer partners elk het ouderschapsverlof van vier maanden opnemen, krijgen ze samen drie maanden extra, dit is natuurlijk ook geldig voor co-ouderschap. Op deze manier geven we ouders een extra stimulans om gelijke rollen op te nemen in het gezin,” besluit Willaert.

 

Bommen gooien is niet de oplossing

Nieuwsoverzicht Groen -

Bommen gooien is niet de oplossing13 mei, 2016 Lees voor

Ecolo-Groen reageert verbaasd op de eenzijdige beslissing van de regering om F-16’s in te zetten in Syrië. “We moeten IS inderdaad fel bestrijden, maar wie denkt dat luchtaanvallen deze crisis zullen oplossen dwaalt. De 40.000 bommen op Syrië en Irak sinds 2014 hebben IS nog niet op de knieën gekregen. Alleen militair ingrijpen is wat de internationale gemeenschap al meer dan 10 jaar doet en het heeft de regio niet stabieler gemaakt, en ons land niet veiliger, integendeel. Er is nood aan een andere aanpak.” 

Wouter De VriendtFederaal parlementslid

Wouter De Vriendt roept de regering op om het parlement te betrekken bij de besluitvorming, en in te zetten op politieke en humanitair ondersteuning.

 

“België stapt alweer enthousiast mee in een soort Westerse kruisvaart. Hebben we dan niets geleerd van de ervaringen in Afghanistan? Het kan ook anders: België kan voortrekker zijn van de bescherming van de Syrische bevolking, door het creëren van humanitaire corridors op het terrein, en het organiseren van voedseldroppings,” aldus De Vriendt. Ecolo-Groen vraagt dat de regering verder kijkt dan een militair ingrijpen. Vrede, economisch herstel, politieke stabiliteit: dat moet de inzet van België zijn en dat doe je niet door een eenzijdig militair ingrijpen. Bovendien dreigen luchtaanvallen de broze diplomatieke toenadering aan diggelen te slaan.

 

Nog volgens Ecolo-Groen is er een duidelijk contrast tussen het enthousiasme van deze regering om bombardementen uit te voeren, en de weifelende aanpak van de vluchtelingencrisis. “Het is deze oorlog die de vluchtelingencrisis op gang heeft gebracht. Enkel door perspectief te bieden in het land van herkomst kunnen we naar een duurzame oplossing gaan. En dat perspectief creëer je niet met bombardementen,” aldus De Vriendt. Tot slot vindt De Vriendt ook de eenzijdige manier van beslissen van de regering ondermaats. “Men beslist om te gaan bombarderen zonder VN-mandaat en zonder parlementair debat. Het is nog steeds het parlement dat de definitieve beslissing neemt.”

 

Groen lanceert opvallende campagne: Toon je strijdkleuren op de gaypride

Nieuwsoverzicht Groen -

Groen lanceert opvallende campagne: Toon je strijdkleuren op de gaypride 13 mei, 2016 Lees voor

Voorzitster Meyrem Almaci, Petra De Sutter en Bruno De Lille tonen in een opvallende campagne samen met andere parlementsleden hun strijdkleuren op de gaypride. Groen roept iedereen op om de regenboogvlag aan te brengen en je strijdkleuren te tonen. Almaci: ” ‘Ik beslis’ is het thema van de gaypride. Het is jouw lijf, jouw kinderwens, jouw liefde, jouw recht. Dat verdedigen wij op straat en in het parlement. In België is er al een lange weg afgelegd maar de strijd is nog niet gestreden.” 

Diverse samenleving Meyrem AlmaciPartijvoorzitster en federaal parlementslid

De voorstellen van minister van Jusitie Koen Geens (CD&V) staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA)  om de wet op transseksualiteit zijn een belangrijke stap in de goede richting. Petra De Sutter: “De huidige regeling zorgt voor te veel onnodig leed. Het kan een stuk menselijker. Het is goed dat de medische voorwaarden zoals verplichte sterilisatie verdwijnen en worden vervangen door een administratieve procedure. De aangepaste wet moet gebaseerd zijn op de 'best of'-voorstellen. Een juridische aanpassing van het geregistreerde geslacht moet mogelijk worden op basis van zelfverklaring waarbij geen psychiatrische diagnose, geen medische ingrepen, geen verplichting tot sterilisatie, noch enig ander document moet of mag worden opgevraagd. Maar laat het deze keer niet alleen bij woorden blijven.” 

Het thema van de Pride is niet voor niets ‘Ik beslis’. Laat mensen dan ook zelf beslissen over hun genderidentiteit. Zoals ook het genderteam van het UZ Gent stelt bestaat er geen enkele behandeling of diagnose om over de genderidentiteit te oordelen. “Volgend jaar wil Groen op de Pride de nieuwe wet vieren en niet opnieuw aankondigen horen.”

Brussels parlementslid Bruno De Lille vraagt ook dat alle haatmisdrijven voor alle discriminatie achtergronden in de praktijk voor de rechter komen. “Door een juridische kronkel vallen veel haatmisdrijven vandaag onder persmisdrijven die voor het Assissenhof moeten komen. Groen wil dit aanpassen zodat dergelijke haatmisdrijven in de praktijk snel voor de rechter komen.”

Ecolo en Groen stappen zaterdag deel vol trots mee in de Gaypride. Meyrem Almaci “Tot zolang discriminaties bestaan, zal de Pride naast een groot feest, ook een politieke statement blijven.”  

Wat ik uit honderden kilometers fietsen geleerd heb: Vlaanderen fietsland in 6 étappes

Nieuwsoverzicht Groen -

Wat ik uit honderden kilometers fietsen geleerd heb: Vlaanderen fietsland in 6 étappes12 mei, 2016 Lees voor

Björn Rzoska was de voorbije maanden proefkonijn voor het gebruik van een snelle elektrisch fiets voor woon-werkverkeer. Hij beleefde heel wat avonturen tijdens zijn fietstochten. Zijn conclusie: er zit heel veel potentieel in de snelle elektrische fietsen. Maar mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) moet wel een pak obstakels uit de weg helpen.

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleiderNormal
021


false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

DefSemiHidden="false" DefQFormat="false" DefPriority="99"
LatentStyleCount="371">


UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 2"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 3"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 4"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 5"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 6"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 7"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 8"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 9"/>
Name="index 1"/>
Name="index 2"/>
Name="index 3"/>
Name="index 4"/>
Name="index 5"/>
Name="index 6"/>
Name="index 7"/>
Name="index 8"/>
Name="index 9"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 1"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 2"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 3"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 4"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 5"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 6"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 7"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 8"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 9"/>
Name="Normal Indent"/>
Name="footnote text"/>
Name="annotation text"/>
Name="header"/>
Name="footer"/>
Name="index heading"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="caption"/>
Name="table of figures"/>
Name="envelope address"/>
Name="envelope return"/>
Name="footnote reference"/>
Name="annotation reference"/>
Name="line number"/>
Name="page number"/>
Name="endnote reference"/>
Name="endnote text"/>
Name="table of authorities"/>
Name="macro"/>
Name="toa heading"/>
Name="List"/>
Name="List Bullet"/>
Name="List Number"/>
Name="List 2"/>
Name="List 3"/>
Name="List 4"/>
Name="List 5"/>
Name="List Bullet 2"/>
Name="List Bullet 3"/>
Name="List Bullet 4"/>
Name="List Bullet 5"/>
Name="List Number 2"/>
Name="List Number 3"/>
Name="List Number 4"/>
Name="List Number 5"/>

Name="Closing"/>
Name="Signature"/>
UnhideWhenUsed="true" Name="Default Paragraph Font"/>
Name="Body Text"/>
Name="Body Text Indent"/>
Name="List Continue"/>
Name="List Continue 2"/>
Name="List Continue 3"/>
Name="List Continue 4"/>
Name="List Continue 5"/>
Name="Message Header"/>

Name="Salutation"/>
Name="Date"/>
Name="Body Text First Indent"/>
Name="Body Text First Indent 2"/>
Name="Note Heading"/>
Name="Body Text 2"/>
Name="Body Text 3"/>
Name="Body Text Indent 2"/>
Name="Body Text Indent 3"/>
Name="Block Text"/>
Name="Hyperlink"/>
Name="FollowedHyperlink"/>


Name="Document Map"/>
Name="Plain Text"/>
Name="E-mail Signature"/>
Name="HTML Top of Form"/>
Name="HTML Bottom of Form"/>
Name="Normal (Web)"/>
Name="HTML Acronym"/>
Name="HTML Address"/>
Name="HTML Cite"/>
Name="HTML Code"/>
Name="HTML Definition"/>
Name="HTML Keyboard"/>
Name="HTML Preformatted"/>
Name="HTML Sample"/>
Name="HTML Typewriter"/>
Name="HTML Variable"/>
Name="Normal Table"/>
Name="annotation subject"/>
Name="No List"/>
Name="Outline List 1"/>
Name="Outline List 2"/>
Name="Outline List 3"/>
Name="Table Simple 1"/>
Name="Table Simple 2"/>
Name="Table Simple 3"/>
Name="Table Classic 1"/>
Name="Table Classic 2"/>
Name="Table Classic 3"/>
Name="Table Classic 4"/>
Name="Table Colorful 1"/>
Name="Table Colorful 2"/>
Name="Table Colorful 3"/>
Name="Table Columns 1"/>
Name="Table Columns 2"/>
Name="Table Columns 3"/>
Name="Table Columns 4"/>
Name="Table Columns 5"/>
Name="Table Grid 1"/>
Name="Table Grid 2"/>
Name="Table Grid 3"/>
Name="Table Grid 4"/>
Name="Table Grid 5"/>
Name="Table Grid 6"/>
Name="Table Grid 7"/>
Name="Table Grid 8"/>
Name="Table List 1"/>
Name="Table List 2"/>
Name="Table List 3"/>
Name="Table List 4"/>
Name="Table List 5"/>
Name="Table List 6"/>
Name="Table List 7"/>
Name="Table List 8"/>
Name="Table 3D effects 1"/>
Name="Table 3D effects 2"/>
Name="Table 3D effects 3"/>
Name="Table Contemporary"/>
Name="Table Elegant"/>
Name="Table Professional"/>
Name="Table Subtle 1"/>
Name="Table Subtle 2"/>
Name="Table Web 1"/>
Name="Table Web 2"/>
Name="Table Web 3"/>
Name="Balloon Text"/>

Name="Table Theme"/>Name="List Paragraph"/>

Name="Intense Quote"/>


Name="Subtle Emphasis"/>
Name="Intense Emphasis"/>
Name="Subtle Reference"/>
Name="Intense Reference"/>

UnhideWhenUsed="true" Name="Bibliography"/>
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="TOC Heading"/>

Name="Grid Table 1 Light Accent 1"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 1"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 1"/>
Name="Grid Table 1 Light Accent 2"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 2"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 2"/>
Name="Grid Table 1 Light Accent 3"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 3"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 3"/>
Name="Grid Table 1 Light Accent 4"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 4"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 4"/>
Name="Grid Table 1 Light Accent 5"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 5"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 5"/>
Name="Grid Table 1 Light Accent 6"/>
Name="Grid Table 6 Colorful Accent 6"/>
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 6"/>Name="List Table 1 Light Accent 1"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 1"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 1"/>
Name="List Table 1 Light Accent 2"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 2"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 2"/>
Name="List Table 1 Light Accent 3"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 3"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 3"/>
Name="List Table 1 Light Accent 4"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 4"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 4"/>
Name="List Table 1 Light Accent 5"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 5"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 5"/>
Name="List Table 1 Light Accent 6"/>
Name="List Table 6 Colorful Accent 6"/>
Name="List Table 7 Colorful Accent 6"/>

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

 

Vlaanderen is één van de mobielste regio’s ter wereld, en toch staan we meer dan ooit stil. Elke werkdag pendelt één vierde van de Nederlanders fietsend naar het werk, terwijl pendelend Vlaanderen steeds vaker en langer achter elkaars bumper aanschuift.

“Tot de jaren ’70 stond het fietsgebruik in Vlaanderen op gelijke hoogte met Nederland. Waar onze noorderburen sindsdien fors investeerden in comfortabele en veilige fietsbanen, hinkte het Vlaamse fietsbeleid jaar na jaar meer achterop. Ja, het kan anders en een pak gezonder”, zegt Björn Rzoska, fractieleider van Groen.

Hij was de voorbije maanden proefkonijn voor het gebruik van een snelle elektrisch fiets voor woon-werkverkeer. Hij beleefde heel wat avonturen tijdens zijn fietstochten. Zijn conclusie: er zit heel veel potentieel in de snelle elektrische fietsen. Maar mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) moet wel een pak obstakels uit de weg helpen.

De fractieleider van Groen ziet Vlaanderen uitgroeien tot een fietsregio in 6 étappes.

 

1.      Leg jaarlijks 500 km fietspad aan

 

Als het op fietspaden aankomt, is het hoog tijd om de schop in de grond te steken. De Vlaamse regering moet daarom een rollend driejarenprogramma voorzien waarin de fietsinvesteringen voor de komende 3 jaar worden vastgelegd. De overheid moet fiets-o-strades aanleggen op de meest filegevoelige plekken zoals in Nederland.

In Nederland steeg het gebruik van die fietswegen spectaculair. Fietssnelwegen dienen zo ingericht te worden dat ook snel elektrisch fietsen veilig kan en zonder de andere fietsers te hinderen. Maar ook langs gewestwegen investeren we in de (her)aanleg van fietspaden. Op die werven is minister Weyts al jaren aan het besparen. Nochtans is het vandaag een ware risico-onderneming is om daar te fietsen, zo ondervond ook Björn Rzoska tijdens zijn experiment.

Fietsinvesteringen hebben een positief effect op de verkeersveiligheid: het aantal fietsslachtoffers neemt erdoor sterk af. Vlaanderen haalt de slechtste score van Europa met 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners.

 

 

2.      Vlaams impulsprogramma elektrisch fietsen

 

Alle specifieke beleidspunten voor meer elektrisch fietsen bundelen we in een Vlaams Impulsprogramma (snel) Elektrisch Fietsen met laadpunten en veilige stallingen

De elektrische fiets boort een heel nieuw potentieel aan voor fietsverplaatsingen en kan een echte game changer zijn. 6% van de Vlaamse fietsers maakt er vandaag gebruik van. 22% van de Vlamingen geeft aan dat ze in de toekomst een elektrische fiets zullen kopen. Mobiel 21 voerde in 2015 een studie uit naar het e-fiets-potentieel . Zij komen tot het besluit dat voor elektrische fietsen nog de grootste winst kan geboekt worden op een afstand van 5 tot 15 kilometer van woning tot werk. Want één derde van de Vlaamse werknemers woont op een afstand van 5 tot 15 kilometer van zijn of haar werkplaats. In die categorie pendelt 75% met de auto en slechts 9,6% met de fiets.

Het Impulsprogramma voorziet middelen omlokale investeringen in laadinfrastructuur en de herinrichting van (fiets)wegen met het oog op (snel) elektrisch fietsen te ondersteunen. Het voorziet in voldoende stallingen voor elektrische fietsen. Elektrische fietsen zijn duur en lopen meer risico om gestolen te worden. Een bewegwijzerd fietsparkeeer-route-systeem kan een grote hulp zijn. Buurtfietsgarages (naar Utrechts model), beveiligde fietsenstallingen of fietsboxen dienen voorzien te worden. Het Vlaams gewest voorziet hiervoor ondersteuning voor de gemeenten.

De aankoopprijs is een grote drempel om over te stappen naar een elektrische fiets. Daarom werkt de Vlaamse Overheid steunmaatregelen uit voor de aankoop of huur van elektrische fietsen.

 

 

3.      Verdubbel het aantal fietsende werknemers via het Pendelfonds

 

Het Pendelfonds werd door de Vlaamse Regering in het leven geroepen om bedrijven te ondersteunen om werk te maken van duurzaam woon-werkverkeer. Met het Pendelfonds werden op projectniveau goede resultaten geboekt. Het gebruik van de fiets steeg over alle projecten heen met 6%. Mooi voorbeeld van een effectieve fietsmaatregel binnen het Pendelfonds: Duvel-Moortgat. Werknemers die 60% van hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen, krijgen een bedrijfsfiets. Het fietsgebruik steeg hierdoor van 19% naar 38%: een verdubbeling!

De impact van het Pendelfonds wordt aanzienlijk vergroot door terug te gaan naar een tweejaarlijkse oproep en het budget van de beginjaren (2007-2008): gemiddeld 7,6 miljoen euro toegekende subsidie per jaar. Hiermee kunnen 5 tot 7 keer meer werknemers bereikt worden. Daarnaast moeten de criteria van het Pendelfonds zo aangepast worden dat fietsprojecten in de afweging zwaarder doorwegen dan andere projecten. Bovendien moet voor bedrijven onder de 250 werknemers voor fietsprojecten niet de 50-50 maar 60-40 subsidieregel (overheid-bedrijf) gelden, dit om ook kleine KMO’s te bereiken.

Onder fietsprojecten verstaan we: het beschikbaar stellen van (elektrische) bedrijfsfietsen, voorzien van grote en veilige fietsenstallingen, fietsonderhoud, opfrisruimte (douches, kleedkamers, lockers), laadpunten voor elektrische fietsen en sensibiliseringsacties.

 

4.      Geef fietsers voorrang

 

Nu liggen de fiets-o-strades bezaaid met kruisingen die het snelle fietsverkeer stremmen. Nieuwe fietssnelwegen moeten zoveel mogelijk conflictvrij gemaakt worden naar Nederlands model. Door het aantal kruisingen te beperken, gebruik te maken van verkeerslichtenbeïnvloeding of ongelijkgrondse kruisingen en de weginrichting zo aan te passen dat fietsers voorrang hebben op kruisingen kunnen fietssnelwegen hun naam waardig maken.

 

5.      Verhoog het budget voor fietsers

 

Groen pleit voor het verhogen van de fietsinvesteringen met 40 miljoen per jaar.

Die extra middelen dienen om belangrijke assen in het woon-werkverkeer aan te pakken: een Fiets-GEN rond Brussel, Antwerpen en Gent. De helft van het bijkomende budget gaat naar een versnelde realisatie van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Een kwart van de middelen wordt voorzien voor de realisatie van fietssnelwegen rond de overige centrumsteden, met bijzondere aandacht voor de fietssnelwegen rond de stad (bijvoorbeeld waar een ringweg moet overbrugd worden).

Minister Weyts maakt zich sterk dat hij ondanks de “budgettair barre tijden” naar een investeringsbudget van 100 miljoen euro per jaar zal gaan tegen het einde van de legislatuur. Dat is het bedrag dat jaarlijks geïnvesteerd werd in fietsinfrastructuur tijdens de vorige legislatuur en waar door de minister tijdens de eerste jaren van zijn legislatuur werd op beknibbeld. Het contrast met de budgetten voor grote infrastructuurwerken (Oosterweel, Ring van Brussel) is groot. Nochtans betalen fietsinvesteringen zichzelf meer dan terug. Elke euro die geïnvesteerd wordt in een fietsprogramma brengt 8 tot 19 euro op.

 

6.      Fiets als norm voor snelheidsbegrenzing

 

Het snelheidsregime op zowel gemeente- als gewestwegen kan best (zoals de Fietsersbond vraagt) rekening houden met de aanwezigheid of kwaliteit van fietspaden op die wegen (het 30/50/70-principe)

·        Op wegen zonder fietspaden is 30 km/u toegelaten

·        Op wegen met een verhoogd aanliggend fietspad is 50 km/u toegelaten

·        Enkel op wegen met een vrijliggend en conform fietspad is 70 km/u toegelaten.

 

Wat is het voordeel voor u?

-        Boost voor je gezondheid

 

Fietsen zet je lichaam dagelijks in beweging en is dus een rechtstreekse boost voor je gezondheid. Sommige dokters schrijven het zelfs voor aan hun patiënten. Fietsen kan de levensverwachting tot 2,5 jaar verlengen.  Regelmatig fietsen vermindert het risico op hart- en vaataandoeningen, obesitas en diabetes. Tijdens zijn fietsexperiment verloor Björn 2 kg lichaamsgewicht.

De positieve gezondheidsimpact van fietsen op de maatschappij door een hogere levensverwachting en een lager ziektecijfer werd becijferd op 0,741 euro per km. Voor de gemiddelde woon-werkafstand van 17 km komt dat op jaarbasis op 6425 euro. In het Transport Action Plan van Londen, dat niet voor niets de passende titel meekreeg ‘Improving the Health for Londoners’, wordt sterk de kaart getrokken van stappen en fietsen, meer fysieke activiteit, en wordt aangetoond dat dit de belangrijkste factor is om de gezondheid van de Londenaars te verbeteren.

De overstap van de fiets naar de auto is niet alleen goed voor het klimaat maar ook op de volksgezondheid in het algemeen, onder meer door de vermindering van lawaaioverlast en de verbetering van de luchtkwaliteit.

-        Bespaar op je jaarlijkse vervoerskosten

 

Iemand die voor verplaatsingen tussen woon-en werkplaats van de auto naar de fiets overschakelt, zal dit onmiddellijk in zijn portemonnee voelen. Björn legde meer dan 2000 km met de fiets af en spaarde zo enkele honderden euro’s op een treinabonnement of brandstof. Voor een gemiddeld woon-werktraject van 17 km (gemiddelde in Vlaanderen) kan je zelfs tot de helft op je jaarlijkse brandstofkosten besparen door over te stappen van de auto naar de fiets.

 

-        Fiets de file voorbij en je bent sneller dan met de auto

 

Met de fiets ben je vaak sneller op je bestemming dan met de auto, vooral tijdens de spits. Je ontsnapt aan files en de zoektocht naar een parkeerplaats. Uit een enquête bij 369 e-fietspendelaars in Vlaanderen bleek dat één vierde van de voormalige autopendelaars met de e-fiets even snel (9%) of zelfs sneller (16%) op zijn bestemming aankwam dan met de wagen. Ook het RouteCoach-project in Leuven toonde aan dat de fiets gemakkelijk sneller is dan de auto voor verplaatsingen tot 12 km. De helft van de woon-werkafstanden in Vlaanderen liggen onder de 12 km.

Björn nam de proef op de som en legde hetzelfde traject af als een autopendelaar (Lokeren-Brussel).

 

Waarom?

Vlaanderen heeft heel wat te winnen bij een fietsbeleid op Nederlands niveau waar de fiets 25% van het woon-werkverkeer bepaalt, maar levert vandaag te weinig inspanningen om die historische achterstand weg te werken. Met het huidige beleid zal de Vlaamse regering haar belofte niet kunnen waarmaken om tegen 2020 het aandeel van autoverkeer in woon-werkverplaatsingen terug te dringen tot 60% en zal het fietsgebruik tegen 2030 zelfs 1% afnemen, aldus het Federaal Planbureau.

Door tegen 2020 het aantal verplaatsingskilometers per fiets tussen woon- en werkplek op te trekken van 11% naar 25% wil Groen dat Vlaanderen eindelijk komaf maakt met het fileleed en opnieuw een echt fietsland wordt.

Daarom dagen we minister Ben Weyts uit om fors te investeren in een ambitieus en transparant fietsprogramma dat fietsers meer comfort, snelheid en veiligheid biedt en het potentieel van de elektrische fiets als gamechanger ten volle benut.

Daardoor besparen we met zijn allen niet alleen een heel pak CO2, brandstofkosten en doktersbezoeken uit, maar fietsen we in één klap ook die vervelende files voorbij. Bovendien verdient de maatschappij elke geïnvesteerde euro in dit fietsprogramma tot 19 keer terug, terwijl elke kilometer met de auto de samenleving geld en levenskwaliteit kost. 

Cijfers

De fiets is een populair vervoersmiddel in Vlaanderen. Toch komt het fietsgebruik niet in de buurt van het autogebruik. Dagelijks leggen Vlamingen:

·        8,5 miljoen kilometer met de fiets af (212 keer rond de aarde) 

·        183 miljoen kilometer met de auto af (4590 keer rond de aarde) 

In Nederland en Denemarken ligt het fietsgebruik een stuk hoger: er zit dus nog veel groeipotentieel in het fietsgebruik in Vlaanderen. Het autogebruik ligt dan weer 17% lager in Nederland

 

 

Glyfosaat: parlementsleden zijn 'pissed off' vanwege het herbicide in hun urine

Nieuwsoverzicht Groen -

Glyfosaat: parlementsleden zijn 'pissed off' vanwege het herbicide in hun urine 12 mei, 2016 Lees voor

Op initiatief van Europees parlementslid Bart Staes (Groen) lieten 48 Europese collega-parlementsleden van alle politieke fracties uit zeker 13 lidstaten hun urine testen op residuen van glyfosaat, het meest gebruikte en waarschijnlijk kankerverwekkende herbicide. Alle parlementsleden testten positief en hadden een gemiddelde van 1,7 microgram/liter glyfosaat in hun urine, dat is een overschrijding met een factor 17 van de Europese drinkwaternorm van 0,1 microgram/liter. "Ik zelf en anderen hadden best hoge waarden. En wij zijn dus 'pissed off' want net als nagenoeg alle burgers dit schadelijke middel ongewild in hun lichaam hebben, willen ook wij dit niet," reageert Staes. 

Bart StaesEuropees parlementslid

De politiek symbolische actie werd een maand geleden gelanceerd, toen de plenaire vergadering van het Europees parlement stemde over een sterke resolutie die tegen het verlengen van de vergunning voor glyfosaat pleitte.  Vorig jaar klasseerde het IARC nog dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen. 

Het Biocheck laboratorium in Leipzig, dat de urinestalen analyseerde via de zogenaamde 'Elisa test', concludeerde: "Alle deelnemers hadden glyfosaat in hun urine. Dit betekent dat glyfosaat een gezondheidsprobleem kan vormen voor Europese parlementsleden. " 

Staes: "Dit geeft aan dat glyfosaat omnipresent is in ons dagelijks leven, in het milieu, leefomgeving, voedsel, bier, wijn enzovoorts. Het doet er niet toe hoe oud je bent, hoe je leeft, man of vrouw: iedereen heeft dit ins zijn lijf, zonder daar om te vragen. Dat is niet minder dan een grof schandaal."  

Het idee voor deze actie komt van de grootste analyse onder burgers ooit uitgevoerd. De recente "Urinale 2015” studie, gepubliceerd door de Heinrich Böll Foundation, toonde dat liefst 99,6% van de 2000 Duitse burgers uit heel Duitsland positief testten op glyfosaat. Zij hadden vijf tot 42 keer de Europese drinkwaternorm van 0,1 microgram/liter in hun urine. 

Staes: "Het is weerzinwekkend dat de Europese Commissie ondanks de vele gezondheidszorgen gewoon doordramt en de vergunning met glyfosaat met negen jaar wil verlengen. Het houdt amper rekening met de eisen van het Europees parlement en van miljoenen Europese burgers. Volgende week op 19 mei stemmen de afgevaardigden van de lidstaten over dit vergunningsvoorstel. Groen en Ecolo stuurden een uitgebreide brief naar minister Borsus om te wijzen op de redenen om tegen te stemmen." 

Beersel stelt plan op om bijen te beschermen

Nieuwsoverzicht Groen -

Beersel stelt plan op om bijen te beschermen Lees voor

Natuurorganisaties telden in Beersel liefst 143 bijensoorten. Dat is meer dan een derde van alle soorten in België. Om de bijen te beschermen, stelde de gemeente een bijenplan op. "Twee jaar hebben we er aan gewerkt", vertelt milieuschepen Veerle Leroy (Groen). "Veel gemeenten zijn bezig met de bescherming van bijen, maar onze inventarisatie en ons plan zijn uniek in Vlaanderen."

Sinds de bijentelling is Beersel een echte hotspot geworden voor biologen. Ze komen kijken naar de soorten waarvan men wist dat ze bestonden maar die ze nog nooit hadden kunnen waarnemen.

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van onder andere landbouwgewassen. "Daarom willen we er alles aan doen om onze bijen te beschermen", zegt schepen Leroy. "De gemeente geeft het goede voorbeeld door geen onkruidverdelgers te gebruiken en te kiezen voor bloemrijke en onderhoudsarme plantensoorten."

Aan de kerk van Alsemberg is alvast een deel van het bijenplan tot uitvoering gebracht. Een zanderige heuvel - je zou er zo voorbij lopen - herbergt er meer dan dertig soorten bijen. 

Beersel vraagt ook hulp van haar inwoners. Leroy: "Veel planten waar bijen van leven, worden te vaak bestempeld als onkruid. Dovenetel en kattenkruid zijn bijvoorbeeld ideaal voor bijen. Daarom vragen we aan iedereen met een tuin om een stukje grond wat wilder te laten en niet alles piekfijn te maaien."

Veerle Leroy Feiten
 • 12 mei 2016
 • Beersel
Andere realisaties
 • Wout De Meester

  Stad en natuur zijn geen vijanden. Als je het groen tot diep in de stad laat doordringen, word je beloond met meer natuur en een leefomgeving waar geen mens meer weg wil.

  Meer
 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

  Meer
 • Veerle Leroy

  Met meer groen en natuur beschermen ze in Beersel het mooiste wat hun gemeente te bieden heeft.

  Meer
 • Goedele Van Der Spiegel

  In maart 2012 werd de gemeente Edegem mede-eigenaar van Hof ter Linden. Een heel mooi domein kwam zo in publiek bezit. En daar wil Groen natuurlijk iets mee doen…  Goedele Van der Spiegel, schepen bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling, hield mee de pen vast van het masterplan voor domein Hof Ter Linden.

  Meer
Meer realisaties

Natuur in natura compenseren

Nieuwsoverzicht Groen -

Natuur in natura compenseren12 mei, 2016 Lees voor

Elk jaar verdwijnt er bos uit Vlaanderen. Dat bevestigt het rapport van het Rekenhof donderdag. “Dat systeem werkt dus van geen kanten. Groen vraagt in de eerste plaats dat de Vlaamse regering veel minder boskap toelaat. Het systeem van compensatie in geld moet bovendien worden afgebouwd en vervangen door compensatie enkel in bos. Dat natuur in natura wordt gecompenseerd moet onze bossen beter beschermen".

Hermes SanctorumVlaams parlementslid

 

“Elk jaar verdwijnt er bos uit Vlaanderen. Dat bevestigt het rapport van het Rekenhof donderdag. Het systeem van het ‘Boscompensatiefonds’ zorgt voor netto-ontbossing in Vlaanderen. Bossen kunnen gemakkelijk gekapt worden. De bosbehoudbijdragen die een ontbosser moet storten zijn te laag. En de administratie van minister van Leefomgeving Joke Schauvliege (CD&V) controleert zelfs niet of de betalingen echt zijn uitgevoerd.

“Tussen 2000 en 2014 zou er voor 2340 ha aan compensatiebossen moeten gerealiseerd zijn – in werkelijkheid realiseerde ANB, de administratie van Schauvliege, slechts ... 700 hectare, nog geen derde!”, merkt Sanctorum op.

“Dat systeem werkt dus van geen kanten. Groen vraagt in de eerste plaats dat de Vlaamse regering veel minder boskap toelaat. Het systeem van compensatie in geld moet bovendien worden afgebouwd en vervangen door compensatie enkel in bos. Dat natuur in natura wordt gecompenseerd moet onze bossen beter beschermen. Bossen zijn ook belangrijk voor de luchtkwaliteit,  ontspanning en gezondheid, en verdienen dus bescherming”, besluit Groen-parlementslid Hermes Sanctorum, die een dringende bespreking van het rapport van het Rekenhof vraagt in het parlement, zodat deze systematische ontbossing vanuit het beleid kan stoppen.

Pagina's

Abonneren op Assenede aggregator