Feed-aggregator

Borgerhout krijgt eigen festival: Borgerwood

Nieuwsoverzicht Groen -

Borgerhout krijgt eigen festival: Borgerwood25 jul 2015 - 26 jul 2015Borgerhout, Spoor Oost Lees voor

In Borgerhout opent een splinternieuwe site op het oude spoorwegenterrein van de NMBS. Spoor Oost moet na het succes van Spoor Noord een nieuwe adem worden voor een opkomende, multiculturele buurt. De opening belooft Borgerhout op de radar te brengen van hip Vlaanderen. Borgerwood, een nieuw tweedaags muziekfestival mag dit weekend in stijl de spits afbijten. 

BORGERWOOD is The New Kid On The Block, de eerste editie van een tweedaags muziekfestival in bruisend Borgerhout dat als eerste de spits mag afbijten op de gloednieuwe Spoor Oost site, het oude spoorwegterrein langs de Noordersingel tussen Schijnpoortweg en Hof ter Lo. 

Voor deze eerste editie sloegen 22tracks, het inspirerende muziekportaal gehost door legendarische DJ’s van Berlijn tot Amsterdam, muziekcentrum Trix, hippe bars uit Borgerhout en het District en stad Antwerpen de handen in elkaar. 

Overdag slaat het festival met een frisse line-up zijn kamp op in Spoor Oost en geeft zo een nieuwe adem aan een voordien onbestemde ruimte vol industriële kranen en weidse vlakten die lang een doorn in het oog was voor buurtbewoners. 

Na middernacht volgt een volwaardige clubnight. Legendarische en lokale DJ’s trakteren tot in de vroege uurtjes op een eclectische potpourri die van muziekcentrum Trix voor twee dagen de Petrol en Café d’Anvers van hun troon als danstempels van ’t stad stoten. 

Op het programma staan Kong, Sixsixsixties, Andras Fox & Kim Ann Foxman en Antwerps ongekroond nachtburgemeester Hush (Hush) Hefner. Maken ook hun opwachting: Kenji Minogue, Joy Welboy en The Germans & mtbc en vele anderen.

Een selectie van (inter)nationale foodtrucks laat alle zintuigen zinderen: duurzaam en bio, lekker en gezond tot zelfs een 100% biologische 'Borgerwoodburger'.

Meer info over het volledige programma en tickets op www.borgerwood.be 

Een dagticket kost in voorverkoop €8 in plaats van €12 add, het nachtluik in TRIX €13 ipv €15.

 

Het aantal tickets is beperkt, snel zijn is de boodschap!

 

Regering geeft voorkeursbehandeling aan wie vals speelt

Nieuwsoverzicht Groen -

Regering geeft voorkeursbehandeling aan wie vals speelt24 jul, 2015 Lees voor

“De federale regering geeft een voorkeursbehandeling aan miljoenenfraudeurs die zwart geld willen terugbrengen naar België. Nadat CD&V al toegaf op de taks shift die de grootste vermogens opnieuw spaart en de middenklasse doet betalen, aanvaarden de christendemocraten nu ook een voorkeursbehandeling voor miljoenenfraudeurs”, reageert Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vrijdag op de fiscale amnestie die de regering-Michel beslist heeft.

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

Stefaan Van Hecke: “Met deze maatregel versterkt de regering van MR, N-VA, Open VLD en CD&V nog het gevoel van straffeloosheid bij fiscale fraudeurs. De wet moet voor iedereen gelijk zijn: de aangiftes moeten dan ook behandeld worden zoals voorzien in de wet”. Dit betekent dat alle ontdoken belastingen onmiddellijk moeten betaald worden, met de wettelijke voorziene boetes bij fraude, en dat strafrechtelijke vervolging niet mag worden verhinderd. “De fraudeurs hebben al voldoende tijd gehad om in het reine te komen”, zegt Stefaan Van Hecke.

In haar 3D-plan beloofde CD&V nog het volgende: “Fiscale fraude ondermijnt het volledige systeem. (...) Iedereen heeft nu de kans gehad inkomsten te regulariseren. De budgettaire opbrengst van de operatie toont aan dat veel mensen dat ook gedaan hebben. Nu is het eindpunt bereikt. Wie hardleers is, zal daar dus ook de gevolgen van moeten dragen.”

“Met een nieuwe ronde fiscale regularisatie verbreekt de CD&V dus haar belofte die ze tijdens de verkiezingscampagne deed”, besluit Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke.

Tax shift regering Michel: Andere belastingen voor dezelfde mensen

Nieuwsoverzicht Groen -

Tax shift regering Michel: Andere belastingen voor dezelfde mensen23 jul, 2015 Lees voor

De regering Michel heeft een akkoord bereikt over de begroting en de tax shift. “Uiteraard is het goed dat de lasten op arbeid verlagen. Maar de noodzakelijke operatie rechtvaardigheid en vereenvoudiging komt er niet. Dezelfde mensen zullen nu gewoon andere belastingen betalen. CD&V doet niet wat ze heeft beloofd. Het sociaal gelaat van deze regering was blijkbaar al met vakantie”, aldus Groen-fractieleider Kristof Calvo in een eerste reactie. 

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Voor Groen moesten de lasten verschuiven naar de grootste vermogens en milieuvervuiling. “De roep om rechtvaardigheid wordt niet ingewilligd. Een trendbreuk blijft uit door de vele taboes. Een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens komt er uiteindelijk niet. Gezinnen zullen daardoor zelf het gros van de rekening betalen. Er komt enkel een mini-speculatietaks. De gewone spaarder betaalt mee door de stijgende roerende voorheffing”. 

Vanzelfsprekend steunt Groen bepaalde concrete maatregelen inzake milieu en gezondheid. Maar ook daar worden kansen gemist. België blijft bijvoorbeeld file en vervuiling subsidiëren. Want de steun voor bedrijfswagens blijft ongewijzigd. Het is ook nog afwachten wat de impact is op de sociale zekerheid van de lastenverlaging en de aangekondigde nieuwe besparingen.

Voor Groen houdt het hiermee niet op. “Wij zullen de meerderheid blijven bestoken met voorstellen en alternatieven. Want dit land verdient beter”, besluit Calvo.

Na monitoring SALK moet Vlaamse regering nu tandje bijsteken voor Limburg

Nieuwsoverzicht Groen -

Na monitoring SALK moet Vlaamse regering nu tandje bijsteken voor Limburg17 jul, 2015 Lees voor

“Het SALK voor Limburg is een goede zaak, maar nu moet de regering-Bourgeois een tandje bijsteken om tot concrete resultaten te komen”, reageert Groen-parlementslid Johan Danen vrijdag in reactie op het monitoringrapport op de Vlaamse ministerraad.

Johan DanenVlaams parlementslid

De sluiting van Ford Genk werd aangekondigd in oktober 2013. Ondertussen gingen 21 maanden voorbij. Van de 6000 getroffen werknemers, van Ford zelf en toeleveringsbedrijven, hebben er 1.850 ander werk gevonden. Maar dat zijn ook tijdelijke en uitzendkrachten, en bij de 55-plussers heeft slechts 5 procent werk gevonden. “Nu is er nog aparte begeleiding en opvolging, maar in het najaar stopt dat en 'verdwijnen' de Fordmensen in de algemene werkloosheidsstatistieken. De Vlaamse regering mag deze mensen niet in de steek laten”, zegt Johan Danen.
 
Over de herbestemming van de Ford-terreinen is er vooralsnog weinig of geen nieuws. “We stellen wel vast dat grote logistieke bedrijven de grens overtrekken: Bol.com naar Waalwijk en Katoen Natie van Fernand Huts naar Nederlands Limburg. En dat in plaats van in Limburg, het directe hinterland van de haven van Antwerpen een stek te zoeken. Op dat punt is de Vlaamse regering niet goed bezig”, analyseert Groen-parlementslid Johan Danen.
 
Het SALK-beleid blijft te versnipperd. De Vlaamse regering maakt geen echte keuzes. Ze beloofde dat het SALK in juni in de commissies geëvalueerd zou worden. Behalve in de commissie Mobiliteit is dat nog niet gebeurd. Groen zal vragen dat deze evaluatie ook naar de andere bevoegde commissies in het Vlaams parlement komt”, besluit het Groen-parlementslid.

5 nieuwkomers die u deze Gentse Feesten zeker niet mag missen

Nieuwsoverzicht Groen -

5 nieuwkomers die u deze Gentse Feesten zeker niet mag missen17 jul 2015 - 26 jul 2015Gent Lees voor

Gent maakt zich vanavond op voor de start van het meest prettig gestoorde volksfeest van het land. Voor de 172e keer trakteren de Gentse Feesten je comfortzone opnieuw tien dagen op muzikale anarchie en vrolijke paniek. De klassiekers blijven, maar ook dit jaar staan weer heel wat verrassingen op het programma. Vijf niet te missen nieuwkomers die nu al voor herhaling vatbaar zullen zijn. 

De klassiekers kent elk zichzelf respecterende Gentse Feestenfan uit het hoofd, maar ook dit jaar broedt het Gentse stadslaboratorium weer heel wat nieuwe eieren uit. Ontdek welk plein helemaal bio gaat, hoe hip rockers met geitenwollen sokken kunnen zijn en wat het Kabinet der Onnozelheden a.k.a. Bataclan voor zijn tiende verjaardag in petto heeft en zoveel meer. 

Surf hier naar het volledige feestprogramma.

1.Bezint eer ge begint, in stijl

Gent brengt op de openingsavond van de Feesten op Sint-Jacobs (vrijdag 17 juli- 20u) hulde aan zijn twee overleden helden. Het is de eerste keer dat muzikanten Luc De Vos en Walter De Buck er niet bij zullen zijn. De frontman van Gorki overleed in november vorig jaar, de Gentse volkzanger minder dan een maand later. Beide artiesten waren graag geziene gasten op en voor het podium van Trefpunt. Meer dan twintig muzikanten werkten mee aan hun tribute programma.  

2.Vier 10 jaar onnozelheid in een kijkhotel

CirQ, het collectief der onnozelheid, staat dit jaar voor de tiende keer op de Gentse Feesten. Ze sloegen hun tenten al op verschillende locaties in Gent op, maar in 2015 maken ze het te bont vanop de parking van de Arteveldehogeschool in de Willem de Beersteeg. Het programma is zoals altijd nog een mysterie, maar wel eentje dat gegarandeerd de kranten en tooggesprekken haalt. Topper van het jaar is een ‘doorkijkhotel’. Bezoekers kunnen voor 99 euro kunnen in het aangrenzende park in een echt hotel slapen, inclusief ontbijt, wel op zijn Cirq's: iedereen kan er binnenkijken. De reservaties lopen massaal binnen, snel boeken is de boodschap.

3.Luister naar je lichaam op het bioplein

Een rustpunt in de feestenzone. Daarvoor moet je op het Laurentplein zijn. Het luisterplein is er elke dag, de hele namiddag vanaf 12u. Dit jaar gaat het plein naast de vertrouwde mix tussen kleinkunst en grote namen voor de eerste keer helemaal bio, in samenwerking met VLAM (promotor van Vlaamse land- en tuinbouwproducten). Geen mosselen meer, wel bioboterhammen met biobeleg. Kinderen kunnen er biopicknicken voor 6 euro, de brooddoos mogen ze achteraf houden. Muziekmozaïek zorgt voor een namiddagfestival met jazz, folk, big band en kleinkunst. 

 

4.Maak kabaal voor het klimaat

Terwijl de regeringsleiders nog een laagje zonnecrème smeren, zakt een delegatie achter Climate Express op woensdag 22 juli af naar de Gentse Feesten. Een ideale gelegenheid om al eens de geesten en kuiten op te warmen in aanloop naar de klimaattop in Parijs . Kom mee figureren of fotograferen vanaf 11u in het station Gent Sint-Pieters om het beeldarchief op te smukken en verken mee Gent met een deel van de 10 000 Belgen die in het najaar mee op de trein zullen springen naar Parijs. Haal je pollepel en koekenpan uit de kast! Blaas het stof van je trommel en sluit je aan bij Oxfam en De Propere Fanfare om kabaal te maken voor het klimaat. Afspraak om 15u45 ‘Bij Sint – Jacobs’ aan Bar Popular, volg de Climate Express hemdjes en sluit mee feestelijk de avond af. 

5.Pik gratis concerten mee zonder zware voeten 

Boomtown, het vijfdaagse alternatieve muziekfestival op de Kouter en de Handelsbeurs, was altijd al dé plek tijdens de Feesten waar zowel je portemonnee, het klimaat als je oren gelukkig van worden. Dit jaar nog meer dan anders. Van 21 tot 25 juli serveert Boomtown op vier podia meer dan vijftig pop- en rockbands, waaronder enkele gratis acts. Vorig jaar nog winnaar van de GroeneVent Award, dit jaar gaat boomtown helemaal ‘green’: van herbruikbare bekers, duurzaam drukwerk, textiel, geluid en mobiliteit tot een groene festivalbar. Van die laatste kan je dit jaar een eerste prototype bewonderen. De organisatoren ontwikkelden de nu al legendarische festivalbar dankzij crowdfunding. De ‘Boombar’  is mobiel, energie-efficiënt, verpakkingsvrij en schenkt fris water en pintjes op basis van kraantjeswater. Op vrijdag 24 juli organiseert Boomtown een hele dag rond duurzame festivals voor zowel bedrijven, particulieren als de publieke en culturele sector. Het ideale moment dus om een kijkje achter de schermen te nemen bij het groenste festival in Vlaanderen. 

 

Brussels planbureau betekent minder samenwerking en meer tijdverlies

Nieuwsoverzicht Groen -

Brussels planbureau betekent minder samenwerking en meer tijdverlies17 jul, 2015 Lees voor

“Minder samenwerking en meer tijdsverlies in Brusselse stadsprojecten. Dat is het gevolg van het nieuwe Brusselse planbureau van de regering. Het tegenovergestelde van wat ze wilden”, zegt Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen. Er komt een nieuwe instelling die bevoegd zal zijn voor alle planning in Brussel, maar alle andere instanties die dat nu al deden (Mobiel Brussel, Brussel Leefmilieu, CityDev, …) blijven gewoon verder werken zoals voorheen. Het is opmerkelijk dat de bestaande instellingen gewoon verder hun eigen plannen zullen opstellen en niet eens standaard betrokken worden bij het nieuwe planbureau. Ontransparant bestuur ten top.

Arnaud VerstraeteBrussels parlementslid

“Minder samenwerking en meer tijdsverlies in Brusselse stadsprojecten. Dat is het gevolg van het nieuwe Brusselse planbureau van de regering. Het tegenovergestelde van wat ze wilden”, zegt Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen. Er komt een nieuwe instelling die bevoegd zal zijn voor alle planning in Brussel, maar alle andere instanties die dat nu al deden (Mobiel Brussel, Brussel Leefmilieu, CityDev, …) blijven gewoon verder werken zoals voorheen. Het is volgens Groen opmerkelijk dat de bestaande instellingen gewoon verder hun eigen plannen zullen opstellen en niet eens standaard betrokken worden bij het nieuwe planbureau. Ontransparant bestuur ten top.

Het is een bekend fenomeen in de Brusselse stadsontwikkeling: het duurt te lang voor stadsplannen uitgevoerd worden. Reden? De beruchte versnipperde bevoegdheden. Daarom kondigde de regering een planbureau aan, dat de samenwerking zou verbeteren, zowel tussen instellingen onderling als met de Brusselaars. De regering koos echter voor een organisatie die net het omgekeerde zal bewerkstelligen. De enige instelling die vandaag bestond waar systematisch overleg bestond tussen alle Brusselse instanties, namelijk het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO), wordt opgedoekt.

Alle plannende instanties zouden volgens het regeerakkoord samenkomen in één orgaan. Daar komt niets van in huis. Elke minister kan zich dus weer in zijn eigen hoekje terugtrekken en los van de anderen zijn eigen plannen maken. De minister-president, heeft bovendien een extra administratieve hindernis gecreëerd voor zijn collega’s: alle ministeriële plannen moeten eerst langs een controlecommissie passeren. Ook de Raad van State heeft vragen bij die bepaling.

“Dit planbureau is een duidelijke keuze voor mindersamenwerking en meer plantrekkerij. Dat de minister-president zijn collega’s uitsluit uit het planbureau en tegelijk een extra controle oplegt voor hun plannen is onvoorstelbaar. De hele Regering wordt onder PS-voogdij gesteld.” zegt Arnaud Verstraete.

Tenslotte is er heel weinig voorzien om de inspraak bij projecten beter te organiseren. In het verleden liep het al te vaak mis op dit punt. Nu worden burgers en verenigingen in het beste geval geïnformeerd wanneer alles al beslist is. Voor een eigen inbreng is er dan geen tijd meer.

Groen roept het Brussels Parlement op om deze ordonnanties niet goed te keuren. We vragen een versterking van het bestaande overleg binnen het ATO en een engagement om de bevolking niet enkel te informeren maar vanaf het begin inhoudelijk bij grote stadsprojecten te betrekken.

 

Over landbouwers en vrijheid

Nieuwsoverzicht Groen -

Over landbouwers en vrijheid17 jul, 2015 Lees voor

Xavier Gellynck zegt in zijn opiniestuk in DS van 17 juli eigenlijk de “boer moet kunnen kiezen, dus volgt daaruit een exportmodel”. Onze stelling in DS van 13 juli was : “het model leidt er net toe dat de boer niet kan kiezen”.

Bart CaronVlaams parlementslid Bart StaesEuropees parlementslid

Xavier Gellynck schetst de bittere realiteit: boeren zien dikwijls maar één strategie om te overleven in de heersende marktlogica - waarbij supermarkten, voedingsindustrie en de wereldmarkt steeds lagere prijzen bieden voor voedingsproducten: schaalvergroting. Hij is zo eerlijk te schrijven dat ook een keuze voor nabije landbouw leefbaar is.

Keuzevrijheid

De boer moet kunnen kiezen. Daarmee gaan we helemaal akkoord. De politiek moet niet dicteren aan onze landbouwers wat ze moeten doen.

Maar geeft de politiek, in casu de Vlaamse regering, wel de vrijheid van keuze die Gellynck doet uitschijnen? Zou een boer er echt voor kiezen om zijn melk met verlies te verkopen? Nochtans gebeurt dat regelmatig. Zouden landbouwers uit vrije wil hun soja in Brazilië inkopen om varkens te kweken bestemd voor Zuid-Korea? Wij betwijfelen het. Meer en meer landbouwers zeggen zelf dat ze een meer leefbare landbouw willen. Leefbaarder voor hun gezin, leefbaarder in financieel opzicht, leefbaarder voor de omgeving.
Vraag het aan de landbouwers zelf. De landbouwer heeft meestal geen keuze. Hij of zij wordt gedwongen door het agro-industrieel complex. Van dat complex maakt de Boerenbond deel uit, het is er een majeure speler in en drijft de boeren, hun leden, in die richting.

Vlaanderen is Canada niet

Met zijn neoliberale model van ondernemerslandbouw, met als enige doel winstmaximalisatie in de keten negeert Gellynck ook een elementair feit: Vlaanderen is geen groot land zoals Canada of de Verenigde Staten. Massieve boerderijen stuiten in onze dichtbevolkte streken al snel tegen de grenzen van wat onze ruimtelijke ordening, leefomgeving en leefmilieu aankan.

Mest en pesticiden komen onvermijdelijk in onze rivieren terecht. De aroma’s van de bemesting bereiken ongetwijfeld buren die vlakbij wonen. Ook op dat vlak zou een leefbaarder landbouw gericht op nabije consumenten voordelen opleveren. Weinigen zijn verheugd als ze een gigantische varkenskwekerijen zien oprijzen in hun achtertuin. Wat is de meerwaarde van zo'n model en wie wint erbij? Het dicht bevolkte Vlaanderen leent zich niet tot het industriële model dat Xavier Gellynck naar voorschuift.

Een nieuw evenwicht met een korte keten in Europa

Moeten alle landbouwers dan terug naar kleinschaligheid? Neen. Er moet een nieuw evenwicht gevonden worden. De Belgische markt met 11 miljoen inwoners is deels te beperkt voor de huidige landbouw. Maar we willen wel verduidelijken: met “korte-keten”, een kortere afstand tussen landbouwer en consument, bedoelen we niet alleen de consument in de streek. U mag die korte keten gerust grensoverschrijdend zien. Rijsel bijvoorbeeld is een stad met 1 miljoen inwoners en ligt op enkele tientallen kilometer van de West-Vlaamse boerderijen. Ook de consument vaart wel bij een kortere keten: de kwaliteit van de producten en de smaak als het vers van de boerderij komt is nog wat anders dan ingevroren producten die duizenden kilometers werden vervoerd.

Boeren zijn niet vrij in het “vrije”-marktmodel

Gellynck kiest voor een pseudo-vrije-marktmodel dat niet gecorrigeerd wordt of mag worden en waarin andere motieven zoals gezond voedsel, ecologie, transport geen rol spelen. Dat is zijn goed recht. Maar de feiten tonen aan dat de boeren niet vrij zijn in dit model. Vier op tien boeren stopten ermee sinds het jaar 2000. Meer en meer boeren worden noodgedwongen loonarbeiders.

Een toekomst als landbouwer blijkt ook steeds minder aantrekkelijk voor jongeren en starters. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd gestegen van 48 jaar tot 52 jaar.
57% van alle landbouwers met een standaardopbrengst boven €25.000 (zogenaamde professionele landbouwers) is ouder dan 50 jaar. Bovendien heeft slechts 13% van de landbouwbedrijven met een bedrijfshouder ouder dan 50 jaar een opvolger. Deze vergrijzingstrend zorgt ervoor dat de toekomst van deze sector zeer onzeker wordt.  

Boeren kunnen vrijer en fierder worden in een leefbaar marktmodel

Xavier Gellynck doet alsof er geen overheidsbeleid mogelijk is . Nee, de overheid (Europees, Vlaams...) mag niet aan de kant staan. Het is perfect mogelijk om te kiezen voor een beleid dat het vrije-marktmodel corrigeert, op basis motieven als gezond voedsel, vergroening, gezonde lucht en water, intercontinentaal transport van voeders... Dat zijn argumenten waar elke consument gevoelig voor is.

Het vrije-marktmodel  dat Gellynck blijft verdedigen zal in de feiten leiden tot een oligopolie van enkele machtige spelers van de agro-industrie, zoals we dit ook al zien in de voedingsindustrie. Enkel de echt grote spelers zullen overblijven: veevoedergiganten, zaadhuizen, veilinghuizen, diepvriesproducenten. Zij kunnen door het voordeel van schaal de kosten maximaal drukken. Maar in dit model hebben we nog amper landbouwers, alleen maar  loonwerkers. Het blijft onze overtuiging dat in een leefbaarder model gericht op de korte keten de boeren zowel vrijer, als fierder, kunnen zijn.

Bart Caron, Vlaams Parlementslid Groen
Bart Staes, Europees Parlementslid Groen

Roeselare introduceert vereenvoudigd systeem voor sociaal huren

Nieuwsoverzicht Groen -

Roeselare introduceert vereenvoudigd systeem voor sociaal huren Lees voor

Vanaf nu zal iedereen die zich in de regio Roeselare inschrijft op de wachtlijst voor sociale woningen gezamenlijk ingeschreven worden bijeen gespecialiseerd sociaal verhuurkantoor dat hen veel sneller kan opvolgen. ‘Het komt vaak voor dat de mensen de partners niet kennen. Daarbovenop was de inschrijvingsprocedure alles behalve eenvoudig.’, zegt schepen van Wonen Filiep Bouckenooghe, ‘Dit had als gevolg dat men vaak onvolledige dossiers ontving, wat op zijn beurt leidde tot een vertraging van het hele proces’.

Met deze maatregel is Roeselare een pionier. Het werkingsveld werd intussen uitgebreid met Hooglede, Moorslede, Lichtervelde, Ardooie en Staden.

Naast deze maatregel werd ook een overzichtelijke documentenwijzer uitgewerkt bedoeld om huurders snel door het kluwen van documenten te gidsen. De verhuurkantoren reageren alvast enthousiast ‘Er was dringend nood aan vereenvoudiging. Het laatste wat je wil is bij de mensen het gevoel opwekken dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.’ reageert Machteld Demeulenare van SVK (Sociaal Verhuurkantoor).

Momenteel kunnen de wachttermijnen oplopen van drie maand tot zelfs drie jaar. Met het nieuwe systeem van vereenvoudigde en gezamenlijke inschrijving zullen de wachttijden nog meer gedrukt kunnen worden.

Filiep Bouckenooghe Feiten
 • 16 jul 2015
Andere realisaties
 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

  Meer
 • Joost Venken

  Het centrum van Hasselt is verkeersvrij en die regel geldt ook zoveel mogelijk voor vrachtwagens die er bij handelaars moeten komen laden en lossen. Sinds drie jaar kunnen die bij de opslagplaats van CityDepot aan de rand van de stad hun goederen leveren, waarna die met een elektrische vrachtwagen of fiets op bestemming worden gebracht. 

  Meer
 • Adelheid Byttebier

  In Schaarbeek opent er binnenkort een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool. Leuk nieuws, zou je denken. Maar eigenlijk is het groot nieuws, niet in het minst voor de kinderen van Schaarbeek, voor wie er meer en beter onderwijs zit aan te komen.

  Meer
 • Marina De Bie

  Binnenkort samen tuinen project van start in Mechelen met kansarmen in de binnenstad.

  Meer
Meer realisaties

Zieken moeten niet bestraft worden

Nieuwsoverzicht Groen -

Zieken moeten niet bestraft worden16 jul, 2015 Lees voor

Ecolo-Groen vindt het niet kunnen dat de federale regering met de langdurig zieken alweer een kwetsbare groep aanpakt. “Na de werklozen, de mantelzorgers en de 65-plussers worden nu de langdurig zieken geviseerd door deze kille rechtse meerderheid."

Anne DedryFederaal parlementslid

"Ziek zijn is geen keuze. Ook wij pleiten ervoor om mensen zo veel mogelijk terug aan werk te helpen, maar niet ten koste van alles”, reageert Anne Dedry, kamerlid Groen. Ecolo-Groen dringt aan op sterkere ondersteuning van begeleiding en re-integratie. 

Ecolo-Groen pleit voor een betere begeleiding, in plaats van een bestraffing. “Een grondige, kwaliteitsvolle begeleiding van mensen die kunnen werken is goed en belangrijk. Maar mensen die de pech hebben om langdurig ziek te worden om het even welke job doen aanvaarden is geen duurzame oplossing. Als we geen rekening houden met talenten en goesting van mensen, leidt dit enkel tot meer en ernstiger uitval,” aldus Dedry. 

Dedry zegt ontgoocheld te zijn in het gebrek van langetermijnvisie en het gebrek aan vertrouwen in mensen bij Minister De Block (Open VLD). “Maatregelen om de kwaliteitsvolle begeleiding te ondersteunen zouden meer opleveren dan de te integreren werknemers te bestraffen. Voor een liberale minister is dit een ferme inperking van de autonomie van deze mensen”, besluit Dedry.

 

Agreekment: Geen stemming in Kamer is gemiste kans

Nieuwsoverzicht Groen -

Agreekment: Geen stemming in Kamer is gemiste kans15 jul, 2015 Lees voor

'Met een parlementaire stemming wordt duidelijk wie in België welke positie inneemt rond Griekenland,' vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

In het federaal parlement komt er geen stemming over het Europese bailoutakkoord met Griekenland. Oppositiepartij Groen had daarom gevraagd, nadat de Spaanse regering eerder besloot de deal wél voor te leggen aan het parlement. Er komt wel een plenair debat.

Voor het Europese akkoord over extra steun aan Griekenland finaal wordt, moeten er nog een aantal hordes genomen worden. In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Letland en Finland is de regering bijvoorbeeld verplicht om het akkoord eerst te laten goedkeuren door het nationale parlement. In andere landen, zoals Spanje, Nederland en ook België, is dat niet verplicht, maar kan een regering toch besluiten om raad te vragen aan de volksvertegenwoordigers. De Spaanse premier Mariano Rajoy maakte vanochtend bekend dat hij het akkoord over de Griekse bailout inderdaad ter goedkeuring zou voorleggen aan het parlement. Hij vindt dat noodzakelijk omdat ‘de Spaanse belastingbetalers door de deal garant moeten staan voor een aanzienlijk bedrag aan steunfondsen.’

 

Ook stemming in België?

Oppositiepartij Groen wou ook in het Belgische parlement zo’n stemming. Maar tijdens de Conferentie van Voorzitters, die de werkzaamheden van de Kamer regelt, werd de vraag om een stemming over de Griekse deal op de agenda te zetten van tafel geveegd door de regeringspartijen. ‘Een gemiste kans om een duidelijk signaal te geven aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en premier Charles Michel (MR)’, vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo. ‘Het gaat om een wezenlijke keuze over de toekomst van Europa, en het is jammer dat het parlement niet de kans krijgt om zich daar sterk over uit te spreken.’ De oppositiepartijen konden wel afdwingen dat er morgen in de Kamer een plenair debat komt over het Europese akkoord met Griekenland.

 

Ook andere landen

In de landen waar parlementaire goedkeuring wél verplicht is, wordt dat niet altijd even gemakkelijk. Het Franse parlement, dat vandaag al beslist, lijkt af te stevenen op een probleemloze ja-stem. Maar landen als Duitsland en Letland kunnen grotere struikelblokken vormen. De moeilijkste horde wordt misschien wel het Griekse parlement: daar moeten vandaag vier wetten worden goedgekeurd voor de onderhandelingen over een nieuw hulppakket kunnen beginnen. Volgens het akkoord krijgt Griekenland nog eens 86 miljard euro hulp, als het land onmiddellijk een aantal radicale hervormingen doorvoert. 

Wat als er in Aleppo geen christenen zouden leven?

Nieuwsoverzicht Groen -

Wat als er in Aleppo geen christenen zouden leven?12 jul, 2015 Lees voor

Wat te denken van de reddingsactie van 244 christenen uit Aleppo? Hartverwarmend, toch? Elk mensenleven dat we redden uit de hel in Syrië is een overwinning. En laten we wel wezen, het cynisme in de Wetstraat is bijwijlen verstikkend. Een beetje tegengif af en toe mag wel. Net daarom deel ik de emotie van Tine Peeters en Luc Van Der Kelen. En wil ik ons land en haar regering feliciteren.

Wouter De VriendtFederaal parlementslid

Maar toch heb ik lang nagedacht. Ik ben er niet volledig uit, maar ik weet één ding: deze operatie is hoogst opmerkelijk en roept vragen op. Véél vragen. Het is de plicht van elke politicus om die vragen te stellen, ook al bederven ze de feeststemming en gaan ze voorbij de euforie.

Is de christelijke religie relevant om te selecteren wie België uit het conflict wil redden? Waarom hebben we uitsluitend christenen gered? Luc Van Der Kelen geeft in zijn opiniestuk toe dat de reddingsactie expliciet met dat doel voor ogen op touw werd gezet. De idee dat christenen in Syrië méér bedreigd zijn dan wie dan ook is hoe dan ook fout. Van Der Kelen zegt terecht dat christenen als ratten in de val zitten, maar we weten allemaal dat dit ook geldt voor andere bevolkingsgroepen in Syrië. Christenen worden vervolgd, maar ook Koerden en sji'ieten worden door IS afgemaakt. Soennieten zijn dan weer het slachtoffer van wraakacties door sji'itische milities.

Godsdienst mag niet ter zake doen en is de oorzaak van veel bloedvergieten, laten we het dan vooral zelf niet als criterium hanteren en ostentatief in de kijker zetten. Bovendien, hoe je het ook draait of keert, wordt het beeld versterkt dat België en het Westen vooral bekommerd is om het lot van de christenen in het Midden-Oosten. De realiteit is genuanceerder, vermits we in asielaanvragen dat onderscheid niet maken en bijzonder veel moslims uit de regio als vluchteling erkennen, maar toch wordt een bepaalde indruk gewekt. Christenen aan de ene kant, moslims en terroristen aan de andere kant. We mogen van regeringen verwachten dat ze sectarische polarisatie met alle middelen bestrijdt, ook in haar discours en eigen acties. De meest ernstige schendingen en de meeste burgerslachtoffers in Syrië worden trouwens door het Syrische regeringsleger veroorzaakt, onder meer door uithongering en vatenbommen die Assad uit zijn helikopters dropt.

Ten slotte, is dit een eenmalige actie? Of kunnen ook andere "actiegroepen" een vraag voorleggen? Op basis van welke criteria gaat de regering in op die vragen? Wie heeft de uiteindelijke gelukkigen onder de vluchtelingen geselecteerd? De regering, de VN of de "actiegroep"? En op basis van welke criteria? Wordt deze operatie een nieuw soort instrument in het asielbeleid? Zal Theo Francken dit in een structureel beleid gieten en meer humanitaire visa verstrekken dan wat ons land momenteel doet?

Opmerkelijk is ook dat de normale VN-procedures voor hervestiging van vluchtelingen uit conflictgebied hier niet gevolgd werden. Wellicht omdat de VN godsdienst niet aanvaardt als criterium om vluchtelingen te selecteren. Al deze bedenkingen leiden naar die ene, delicate vraag die de vinger op de wonde legt. Wat als er in Aleppo geen christenen zouden leven? Zou de Belgische regering dan eenzelfde reddingsoperatie op touw hebben gezet? Al dan niet met hulp van een actiegroep? Omdat deze operatie ongezien is, willen we staatssecretaris Francken zo snel mogelijk horen om de details te kennen. Desnoods achter gesloten deuren in het parlement.

Deze week maakte de VN-Vluchtelingenorganisatie bekend dat 4 miljoen Syriërs op de vlucht zijn. Buurlanden zoals Turkije en Libanon vangen miljoenen mensen op. De Europese Unie weigert 40.000 mensen te spreiden. Dit tekent het moreel failliet en de onmacht van de Unie om globale uitdagingen aan te pakken. Binnen 30 jaar zullen mijn kleinkinderen mij de vraag stellen waarom Europa niet méér heeft gedaan tijdens de Syrische oorlog. Ik wil die vraag vermijden. Maar op zijn minst wil ik met stelligheid kunnen zeggen dat we in onze humanitaire inspanningen geen enkel religieus onderscheid hebben gemaakt. Geen enkel.

Strijd tegen afvalfraude verdwijnt naar achtergrond

Nieuwsoverzicht Groen -

Strijd tegen afvalfraude verdwijnt naar achtergrond13 jul, 2015 Lees voor

De strijd tegen milieucriminaliteit ontsnapt niet aan de hervormings-plannen bij de politie. Afvalfraude verdwijnt allicht als officiële prioriteit. De dienst bij de federale politie die daarop focuste, gaat op in een groter geheel.

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

Over het vervoer en de verwerking van afvalstoffen, zoals mest, slachtafval of kapotte elektronica, bestaat een kluwen aan regels. Criminelen slalommen daar handig tussen om er munt uit te slaan. Wie zonder de volle pot van de verwerking te moeten betalen zijn afval kwijt wil, kan terecht bij de georganiseerde criminaliteit. Zij 'verwerken' (of dumpen) afval, bijvoorbeeld door het uit te voeren als grondstof voor een ander product. Dat gaat van autowrakken voor Afrika tot chemisch afval naar het Verre Oosten.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet in het parlement blijken dat afval naar alle waarschijnlijkheid in de komende versie van het Nationaal Veiligheidsplan niet meer als expliciete prioriteit voorkomt. 'Voor de prioriteiten in het huidige Nationaal Veiligheidsplan zijn er zeventien programmadossiers opgesteld. Dat is te veel en zelfs onwerkbaar voor de politie. Als alles een prioriteit wordt, zijn er geen prioriteiten meer', antwoordde hij op een vraag van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). 'De prioritaire vormen van criminaliteit zullen vooral meer nieuwe zijn, die extra aandacht vragen', verduidelijkt de woordvoerder van Jambon nog. 'Afvalfraude blijft belangrijk, maar de aanpak ervan is nu al goed ingeburgerd bij de politie.'

 

Collateral damage

De schrapping van afvalfraude als apart prioritair fenomeen wordt nu al weerspiegeld bij de afdelingen van de federale gerechtelijke politie in de provincies. Geen enkele afdeling heeft afvalfraude als prioriteit opgenomen in haar eigen plan. Daar komt nog bij dat er ook grote veranderingen bezig zijn bij de dienst Leefmilieu van de Federale Politie. Samen met andere kleinere afdelingen is de dienst opgegaan in een groter geheel: de Centrale Directie 'Serious Organised Crime' (SOC). Die verandering past in de optimalisatie van de federale politie. De bedoeling is minder afdelingen te hebben met elk hun eigen directie en staf, waardoor meer volk vrij moet komen voor het politiewerk op zich. 'Daardoor riskeer je ook veel kennis en ervaring overboord te gooien', zegt Stefaan Van Hecke. 'Die dienst Leefmilieu kent zijn weg in al die regeltjes. Ik kan begrijpen dat er moet worden bespaard. Maar door hier te snijden, veroorzaak je veel collateral damage.'

 

Dit artikel verscheen in De Standaard op maandag 13 juli

 

Agreekment is recept voor meer chaos, voor meer problemen

Nieuwsoverzicht Groen -

Agreekment is recept voor meer chaos, voor meer problemen13 jul, 2015 Lees voor

Dit akkoord biedt geen hoop en perspectief voor de Grieken. Het enige lichtpunt is dat een Grexit voorlopig is vermeden.

Meyrem AlmaciPartijvoorzitster en federaal parlementslid

Voorzitster Meyrem Almaci: “Het onrealistische akkoord draagt kiemen van een nieuwe Griekse én Europese crisis. Griekenland wordt onder Europese curatele geplaatst. Een curatele die bestaat uit faliekant mislukte recepten. Het verderzetten van de besparingen gaat hetzelfde resultaat geven als ervoor: een economie die wordt dood gewurgd, nauwelijks nieuwe investeringen, minder welvaart en stijgende armoede. Dit zijn recepten voor meer chaos, voor meer problemen.” 

Tijdens heel de onderhandelingen spelen Premier Michel en minister Van Overtveldt (N-VA) een bepalende rol. “België was samen met Duitsland één van de hardliners in Europa. België breekt zo, als grondleggers van de Unie, met haar traditie als bruggenbouwer. Dit is een historische koerswijziging van België. De havik van Overtveldt bepaalt de koers en premier Michel voert mee uit. Dit alles zonder duidelijk mandaat van het Belgische parlement,” stelt Almaci. 

Iedereen is het er over eens dat Griekenland moet hervormen maar van dit akkoord wordt niemand beter. Daarom vraagt Groen de stemming in plenaire zitting over het akkoord “Van Overtveldt en Michel hebben een deal onderhandeld die vele Belgen ook zouden verwerpen. Met de bespreking en stemming in plenaire moeten alle partijen kleur bekennen over welke richting ze met Europa uitwillen. Een Europa van dictaten en vernedering is niet het Europa waar Groen voor staat.”

Boeren, klanten en milieu kunnen weer vrienden worden

Nieuwsoverzicht Groen -

Boeren, klanten en milieu kunnen weer vrienden worden13 jul, 2015 Lees voor

26 eurocent. Dat is wat een Vlaamse boer kreeg voor een liter melk in mei. Maar het kostte hem 32 eurocent om die liter te produceren. Er zit iets scheef in de landbouwsector.

Bart CaronVlaams parlementslid Bart StaesEuropees parlementslid

Tegelijk voert de Vlaamse agro-industrie soja in vanuit Brazilië, produceert er hier industrieel vlees mee, om het vlees dan naar Japan of Zuid-Korea uit te voeren.

Er zit duidelijk iets scheef in de landbouwsector.

Naar de reden moeten we niet lang zoeken. De opeenvolgende CD&V-ministers promoten al jaren een landbouw gericht op export. De Vlaamse regering van Geert Bourgeois (N-VA) trekt die strategie volop door. Tegelijk evolueerde de Boerenbond van een boerenvakbond naar een geïntegreerde voedsel- en grondstoffenholding met veel politieke én economische macht.

Door dat exportmodel veranderden de familiale boerderijen in een grootschalige exportmachine. Een hallucinante 87 procent van het vlees dat we in Vlaanderen produceren, wordt uitgevoerd.

Onze landbouwers zijn het eerste slachtoffer van dat exportbeleid. Groei door schaalvergroting was voor hen de enige uitweg voor de groeiende leveranciersschulden en slechte prijzen. Ze moesten steeds meer koeien aankopen om met zulke lage prijzen toch hun brood te verdienen. Hun gemiddeld aantal koeien steeg van 45 tot 61 tussen 2006 en 2013.

Miljoenenleningen

De totale veestapel van varkens en koeien nam almaar toe. Maar om de extra stallingen en materiaal te betalen moesten de boeren dure miljoenenleningen afsluiten. De agro-industrie nam een hypotheek op het bedrijf en als de boer er daarna niet in slaagde om zijn rekeningen te betalen, nam de agro-industrie het bedrijf over. De boeren werden dan werknemer in dienst van hun financierders.

Gevolg: in 15 jaar tijd stopten vier op de tien Vlaamse boeren met hun bedrijf. Een koude sanering van de landbouwsector. Het verlies van 6 cent per liter melk maakt dat een gemiddeld melkveebedrijf dit jaar 27.000 euro verliest. En dan heeft de boer nog niet eens een loon gekregen voor zijn werk. Het is ironisch dat net de Europese boer zo onzeker is over zijn dagelijks brood.

Het Vlaamse milieu en de gezondheid zijn het tweede slachtoffer van dit exportmodel: de tonnen mest sijpelen door in onze Vlaamse rivieren. Onze gronden en rivieren werden de vervuilde fabrieksvloer van de internationale industrie. In die mate dat geen enkele Vlaamse rivier proper genoeg is om de Europese norm te halen.

Wie was dan wel de winnaar van dit systeem? De door de Boerenbond gepropageerde industrielandbouw, die bulkproducten voor de export produceert tegen de laagste prijzen. In zo’n landbouwmodel worden boeren gedegradeerd tot dagloners in dienst van veevoedergiganten, slachthuizen en zadenproducenten.

Vlaanderen verdient beter dan de vervuilde fabrieksvloer te zijn van een internationale miljardenindustrie. Wij geloven in een model met veel meer onafhankelijke, fiere familiale boerderijen die voedsel maken voor de mensen dichtbij. Dat model is kleinschaliger, moderner en zet hoofdzakelijk in op een korte keten met typische producten van bij ons. De Vlaamse boeren en consumenten wonen dicht bij elkaar. Die korte keten met minder tussenschakels biedt dus enorme opportuniteiten. Net als de teelt van witloof, asperges, aardbeien, appels en peren. De consument wint erbij: hij heeft smakelijke producten en weet waar ze vandaan komen.

We zien al de eerste successen: boerenmarkten, echte en virtuele, vormen een stabiele vorm van inkomen voor de boeren. De uitdaging waar burgers, boeren en politici voor staan is hoe we op basis hiervan een leefbaar economisch model voor een hele sector maken.

Op dit punt verschillen we grondig van mening met de Vlaamse regering, en helaas dus ook met de Boerenbond. Helaas, want we zouden willen dat het anders was. Daarom zoeken we hierover ook voortdurend de dialoog op met de Boerenbond, met als doel dat uit die dialoog een economisch model komt dat voor veel boeren een onafhankelijke en leefbare broodwinning biedt.

NMBS: “Hervormingsplan klinkt eerder als afschaffingsplan”

Nieuwsoverzicht Groen -

NMBS: “Hervormingsplan klinkt eerder als afschaffingsplan”10 jul, 2015 Lees voor

Ecolo-Groen vreest dat de hervormingsplannen die Minister Galant (MR) vandaag voorstelt op de ministerraad voornamelijk besparingen en afschaffingen teweeg zal brengen. 

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

“Dit is geen moderniseringsplan, maar een zwaar en ingrijpend besparingsplan van 2,1 miljard euro dat de dienstverlening niet zal verbeteren. Er is geen ambitie om het aantal reizigers elk jaar te doen toenemen om zo een antwoord te bieden aan de grote mobiliteitsproblemen, de ellenlange files, en de luchtverontreiniging die daar het gevolg van is,” stelt Stefaan Van Hecke, kamerlid van Groen.

Het resultaat van dit besparingsplan zal een kleinere NMBS zijn met minder aanbod, minder dienstverlening en mogelijk zelfs duurdere tickets. “Als de minister het ‘aanbod van treinen en lijnen wil evalueren’, dan betekent dit dat een reeks treinen en lijnen opnieuw dreigen te worden afgeschaft, of dat de frequentie zal dalen. En dat terwijl er net nood is aan hogere frequentie en extra treinverbindingen”, aldus Van Hecke. Minister Galant spreekt dan wel over 160.000 extra plaatsen, ze spreekt niet over een verhoging van het aantal treinkilometers. "Er zal dus geen extra ruimte zijn voor meer treinen, bijvoorbeeld ’s morgens of ’s avonds, terwijl daar wel een duidelijke maatschappelijke vraag naar is.”

Van Hecke hekelt ook het gebrek aan ambitie op vlak van stiptheid. “De lat ligt wel heel laag. 90% is geen ambitieus cijfer, zeker als men pas van een vertraging spreekt als een trein minstens zes minuten vertraging heeft. In de praktijk betekenen die zes minuten in de spits vaak een gemiste aansluiting”, aldus nog Van Hecke. “Dit plan is het ultieme bewijs dat de hervorming van de NMBS een harde besparing wordt, waarbij de dienstverlening er verder op achteruit gaat. Daar kan dat ene lichtpuntje, namelijk wifi op de trein, wat nota bene al jaren de norm is in Nederland, weinig aan veranderen. Aan internet op een trein die niet meer rijdt, heeft de reiziger niets”, besluit Van Hecke. 

 

70% minder restafval in Mechelen

Nieuwsoverzicht Groen -

70% minder restafval in Mechelen Lees voor

Sinds kort is een nieuw systeem voor afvalverwerking geïntroduceerd in de Mahatma Gandhi wijk in Mechelen. In december vorig jaar is in de wijk de overstap gemaakt van het betalen van een forfaitair bedrag naar een vergoeding op basis van het individueel verbruik. Tegenwoordig betalen de inwoners een bijdrage op basis van hun effectief verbruik. Daarnaast zijn de containers voortaan ondergronds. Inwoners kunnen gebruik maken van de containers door het gebruik van een badge.

“Vroeger ging alles de container in, zelfs PMD of papier.”, zegt schepen van Leefmilieu Marina de Bie. “Het verschil tussen afval en welk afval nu waar hoort, blijkt niet altijd voor iedereen even evident.” Het nieuwe model blijkt te werken. De hoeveelheid restafval is op een half jaar tijd gedaald van 341 tot 77 ton. “Er wordt veel beter gesorteerd dan vroeger, daarnaast zijn het aantal gevallen van sluikstorten gevoelig gedaald.”, vervolgt de Bie. 

Om de mensen nog meer aan te moedigen krijgen de inwoners van de wijk een herbruikbare tas cadeau.

Marina De Bie Feiten
 • 09 jul 2015
 • Mechelen
Andere realisaties
 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

  Meer
 • Frank Vroonen

  In Alken heeft sinds 31 januari een nieuwe weggeefwinkel in samenwerking met het lokale OCMW en voorzitter Frank Vroonen (Groen) de deuren geopend.

  Meer
 • Luc Robijns

  Luc Robijns, onze eerste en enige député, zet concrete stappen voor een beter klimaat. 57 Vlaams-Brabantse gemeenten en 25 middenveldorganisaties ondertekenden het klimaatengagement. Het hele traject naar een klimaatneutrale provincie kan niet slagen zonder de medewerking van alle betrokken actoren zoals de gemeenten, middenveldorganisaties, bedrijven en burgers. Daarom worden zij nu reeds actief betrokken in ons beleid.

  Meer
 • Omar Fathi

  Omar Fathi is districtsschepen van Jeugd in Hoboken. Een van zijn eerste beleidsdaden was de stilgevallen jeugdraad terug nieuw leven in blazen. “Het was volledig misgelopen met de jeugdraad de vorige legislatuur. Voor mij was het dan ook een prioriteit de boel weer in gang te krijgen. Zonder jeugdraad heb je geen adviesraad die het beleid kan bevragen en eisen op tafel kan leggen”, legt Fathi het belang ervan uit. “Je hebt er anders het raden naar wat jongeren verlangen.” 

  Meer
Meer realisaties

Europees Parlement steunt fout handelsakkoord tussen de EU en de VS (TTIP)

Nieuwsoverzicht Groen -

Europees Parlement steunt fout handelsakkoord tussen de EU en de VS (TTIP)08 jul, 2015 Lees voor

Vandaag stemde het Europees Parlement een resolutie over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Deze stemming stond initieel gepland in juni maar werd dankzij procedurele trucjes van parlementsvoorzitter Martin Schulz, uitgesteld naar vandaag.

Bart StaesEuropees parlementslid

Intussen heeft de sociaaldemocratische fractie haar troepen terug onder controle. Het zogenaamde 'compromis amendement' van Schultz over ISDS (de controversiële private arbitrage voor investeerders) werd goedgekeurd net zoals de rest van de resolutie. De hele heisa die er de laatste weken naar aanloop van de stemming ontstond, toont volgens Bart Staes Europees parlementslid (Groen) aan dat de kritische stem die hij samen met de groene fractie laat horen, niet in dovemans oren valt.

Staes: "We hebben deze stemming verloren, maar de massale aandacht van de media voor TTIP en de zenuwachtigheid bij de grote coalitie van sociaaldemocraten en christendemocraten toont aan dat onze druk begint te werken. De steun voor dit akkoord brokkelt af. Hoe meer debat er is op basis van feiten en argumenten, hoe meer mensen zullen inzien dat dit akkoord multinationals in plaats van Europese of Amerikaanse burgers dient. De tijd dat multinationals buiten de schijnwerpers bediend worden met handelsakkoorden die alleen hun belangen dienen of een gunstig fiscaal beleid, lijkt voorbij. En dat is in mijn optiek pure winst."

Staes: "We hebben vandaag het ware gezicht van de sociaaldemocraten en christendemocraten gezien: zij zullen voor TTIP inclusief ISDS stemmen mocht er ooit een akkoord liggen. Gelukkig stemden alle Belgische sociaaldemocraten tegen. Ik roep vandaag alle middenveldorganisaties en kritische burgers op om te blijven strijden. Dankzij onze kritische stem en een brede steun vanuit de samenleving zijn we er in geslaagd om enkele ongemakkelijke waarheden over dit vrijhandelsakkoord in de openbaarheid te brengen."

Binnen dit kader publiceerde Bart Staes vandaag een korte informatiebrochure waarin hij de meest hardnekkige mythes over dit vrijhandelsakkoord doorprikt.

In 2013 waren het slechts 105 van de 751 Europarlementariërs die zich net als Groen verzetten tegen het openen van de onderhandelingen over TTIP. Vandaag stemden 241 Europarlementariërs tegen. Staes: “De druk vanuit de Europese bevolking heeft wel degelijk effect en dat zorgt ervoor dat een duidelijk signaal naar de onderhandelaars wordt gegeven: op deze weg doorgaan heeft weinig kans van slagen.”

Bart Staes betreurt dat het Europees Parlement de kans heeft laten glippen om een duidelijk signaal te geven aan Europees commissaris Cecilia Malmström en te eisen dat er geen enkele vorm van extra ISDS bescherming voor buitenlandse investeerders mag komen die de gewone rechtsgang omzeilt. Een groot deel van de sociaaldemocraten stemde uiteindelijk voor een tekst die Malmström steunt in haar wens om een hervormde variant van speciale arbitrage tussen staten en investeerders (ISDS) wel op te nemen in TTIP.

Staes: "Blijkbaar is een meerderheid van het parlement, waaronder een meerderheid van de Vlaamse parlementsleden, nog steeds te vinden voor private rechtbanken die investeerders meer rechten geven dan eender wie binnen onze samenleving. Dit zet onze democratie en het algemeen belang onder druk. Iedereen heeft het over ISDS hervormen, maar niemand kan overtuigend uitleggen waarom we ISDS nodig zouden hebben in TTIP. Indien mijn collega's vinden dat multinationals meer rechten verdienen, dat ze het dan ook zo communiceren."

Van de 118 amendementen werden er slechts zes goedgekeurd, waarvan drie van de groenen, twee over het uitsluiten van culturele diensten en één die de Europese Commissie oproept om GGO's, de toepassing van de chemische stoffen-wetgeving Reach en het klonen van dieren, buiten de  onderhandelingen rond TTIP te houden.

Door een procedurele truc van Schulz werd het amendement van de Europese groene fractie met een helder 'nee' tegen ISDS zelfs niet in stemming gebracht. Staes: "De manoeuvres die Schulz in de laatste uren voor de stemming nog heeft uitgehaald om ervoor te zorgen dat ons amendement niet ter stemming werd voorgelegd, gaan regelrecht in tegen de regels van het parlement en tegen de basisprincipes van de democratie. Net zoals in het debat met Griekenland, zien we een beweging in de richting van post-democratie."

De resolutie is niet bindend, maar geeft een sterk signaal af aan de Europese Commissie die momenteel met de VS over TTIP onderhandelt. Aan het eind van de rit kan het Europees Parlement TTIP goed- of afkeuren. “Ik hoop dat het verzet tegen TTIP verder groeit en ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit handelsakkoord door het Europees Parlement komt”, zegt Staes.

Plastic zakjes verleden tijd in Jette

Nieuwsoverzicht Groen -

Plastic zakjes verleden tijd in Jette Lees voor

Plastic wegwerpzakken zijn een groot probleem, ook in Jette. Daar werd een overmatig gebruik van plastic zakken vastgesteld bij handelaars. Dus besloot Annemie Maes daar verandering in te brengen. Hiermee wil ze een voorbeeld stellen in het Brussels Gewest.

Op haar aanvraag heeft de gemeente nu beslist om door te zetten en een effectief verbod uit te spreken. Dit verbod zal van kracht worden in 2016 om de lokale handelaars de tijd te geven de nodige aanpassingen uit te voeren. “Met deze beslissing wordt weer een enorme stap gezet in een meer milieuvriendelijker en netter Jette” voegt Annemie Maes hieraan toe.

De zakken zijn een heel slechte zaak voor zowel milieu als mens. Rondslingerende zakken vervuilen het straatbeeld en komen uiteindelijk in de natuur of in de oceaan terecht. Om dit tegen te gaan moet het gebruik ervan aan banden gelegd worden en geïnvesteerd worden in het gebruik van hernieuwbare alternatieven. “Gelukkig stellen we een kentering vast. Steeds vaker wordt er voor herbruikbare zakken gekozen en steeds meer winkels bieden uit eigen initiatief ook geen plastic zakjes meer aan.” aldus een tevreden Annemie Maes.

Annemie MaesBrussels parlementslid Feiten
 • 08 jul 2015
 • Jette
Andere realisaties
 • Adelheid Byttebier

  In Schaarbeek opent er binnenkort een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool. Leuk nieuws, zou je denken. Maar eigenlijk is het groot nieuws, niet in het minst voor de kinderen van Schaarbeek, voor wie er meer en beter onderwijs zit aan te komen.

  Meer
 • Frie Niesten

  Gemiddeld slikken Belgen veel en dure geneesmiddelen. Het gebruik neemt bovendien toe. Rusthuisbewoners vormen een bijzonder kwetsbare groep en moeten extra begeleid worden.

  Meer
 • André Van de Vyver

  Bijna vier op de tien Vlaamse kiezers zijn straks 55-plussers. Nog jarenlang gezond, actief en autonoom blijven, dat is wat die zilveren kiezers willen. Erbij horen, betrokken zijn. En als de witte leeftijd toeslaat, kunnen terugvallen op de nodige zorg, dichtbij huis, aan huis. Een droom? Met Groen in het bestuur kan het. Zoals bijv. in Kontich, Zwijndrecht en Mechelen.

  Meer
 • Bernard Van Nuffel

  De Brusselse gemeente Jette schakelt voor een groot deel over op groene energie. Sinds deze week maakt de gemeente gebruik van 568 zonnepanelen. Het energiebesparende project dat gerealiseerd kon worden dankzij een privéonderneming, is een primeur voor Brussel.

  Meer
Meer realisaties

Jammer dat regering-Bourgeois het debat over praktijktesten niet durft aangaan

Nieuwsoverzicht Groen -

Jammer dat regering-Bourgeois het debat over praktijktesten niet durft aangaan08 jul, 2015 Lees voor

De regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V hebben het debat over praktijktesten tegen discriminatie uitgesteld tot na de zomervakantie. “Het is jammer dat regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V het debat vandaag niet durfden aangaan over de praktijktesten tegen discriminatie", zeggen Groen-parlementslid Imade Annouri en Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Imade AnnouriVlaams parlementslid Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Groen diende woensdag in het Vlaams Parlement een resolutie in om de organisatie van praktijktesten door de overheid mogelijk te maken. “Praktijktesten zijn nodig in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt”, zegt Vlaams Parlementslid Imade Annouri. “Ook meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V weten dit, maar weigeren er werk van te maken. Dit werd vandaag nog maar eens duidelijk toen die partijen deze voormiddag tegen de hoogdringende behandeling stemden.”

Praktijktesten zijn de enige manier om het discriminatieprobleem op een objectieve manier in kaart te brengen en kordaat aan te pakken. “Het probleem sleept al decennialang aan en er zit geen verbetering in de cijfers. Het zet een klem op hele generaties werkwillige Belgen met een migratieachtergrond”, aldus Groen-parlementslid Imade Annouri. “CD&V en N-VA schuiven nu opnieuw zelfregulering en sensibilisering naar voor als dé oplossing. Dat heeft zeker zijn nut, maar het is onvoldoende. Op die manier laten ze het probleem rustig verder sudderen. Er is meer nodig.”

Groen schuift daarom in haar resolutie een heel pakket van maatregelen naar voor in de strijd tegen discriminatie. Zo pleit de partij onder meer voor een betere registratie van discriminatiemeldingen en een grootschalige voorlichtings- en bewustmakingscampagne. Praktijktesten vormen het sluitstuk. Deze kunnen worden uitgevoerd door de inspectie of – onder strikte voorwaarden – in samenwerking met private partners. “Een evenwichtig beleid betekent dat er ook sprake moet zijn van een strafrechtelijke handhaving wanneer een specifiek bedrijf of instelling discriminatie blijft herhalen en er geen onderhandelde oplossing komt”, zegt Annouri.

“Verschillende juristen hebben tijdens de hoorzittingen aangetoond dat praktijktesten kunnen mits de nodige aanpassingen aan het wettelijk kader. Op federaal vlak worden praktijktesten trouwens al met succes gebruikt, onder meer door de FSMA-inspecteurs om de afnemers van financiële producten en diensten beter te beschermen. Dat de Vlaamse regering blijft weigeren er werk van te maken, is een kwestie van niet willen, niet van niet kunnen,” besluiten Groen-parlementslid Imade Annouri en Björn Rzoska.

"Unizo moet KMO's correct voorlichten over de gevolgen van TTIP"

Nieuwsoverzicht Groen -

"Unizo moet KMO's correct voorlichten over de gevolgen van TTIP" 07 jul, 2015 Lees voor

"UNIZO, de Vlaamse organisatie voor kleine en middelgrote ondernemingen, moet alles in het werk stellen om hun leden correct voor te lichten over de potentiële gevolgen van TTIP, het beoogde vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Net KMO's zorgen voor het grootste aandeel van de jobcreatie en welvaart in België," zo stelt Europees parlementslid Bart Staes vandaag aan de vooravond van een belangrijke stemming over TTIP in het EP.

Bart StaesEuropees parlementslid

"Nu wordt door de Europese Commissie en andere voorstanders van TTIP geregeld creatief omgesprongen met cijfers om mensen te overtuigen. Eén van de laatste demagogische trucjes is te stellen dat TTIP goed zal zijn voor KMO's. Quod non: uit de cijfers en argumenten die ik analyseerde blijkt eerder het omgekeerde." 

Staes publiceert vandaag de korte brochure 'Foute Handel, Mythes over TTIP - Waarom Groen zich verzet tegen het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS' om KMO's en burgers te informeren. Uit een studie van PricewaterhouseCoopers (PWC) bleek dat dit soort vrijhandelsverdragen geen prioriteit vormen voor zaakvoerders van KMO's. Dat is ook niet zo verwonderlijk: zij hebben geld noch mankracht om zich hiermee bezig te houden, in tegenstelling tot multinationals op wiens maat TTIP dan ook onderhandeld wordt.

Staes was erg ontgoocheld toen UNIZO begin mei 2015 samen met de werkgevers-organisaties VBO, Boerenbond en Voka een pro-TTIP standpunt innam: "Uit de economische realiteit en de cijfers blijkt dat TTIP absoluut niet in het voordeel van KMO's zal werken. "

Arnaud Deplae, directeur van de studiedienst van de Waalse middenstandsorganisatie UCM zei begin mei 2015 samen met het gehele maatschappelijke middenveld  dat de risico’s voor KMO’s “enorm” zijn. Ook de werkgeversorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is bij monde van NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws ongerust: “Het akkoord biedt vooral voordelen voor de grote exporterende bedrijven. Voor onze leden, micro-ondernemers en kmo’s die niet uitvoeren, zie ik niet meteen voordelen. Zij lopen bovendien het risico dat ze verdrukt zullen worden door multinationals.” Vorige week nog kwam de Duitser Hans-Jürgen Völz van de Duitse KMO-koepel BVMW op een door de groenen georganiseerde TTIP-conferentie verklaren dat "de TTIP-onderhandelingen de belangen van KMO's onvoldoende in overweging nemen" en dat "de Europese Commissie en Business Europe meer gefocust zijn op multinationals".

De realiteit is dat slechts tussen de 0,4 en 0,6 % van onze KMO's exporteren naar de VS. Dit vertegenwoordigt amper een aandeel in de totale omzet van de Belgische KMO's. Beweren dat TTIP goed zou zijn voor Europese KMO’s is dus een schijnargument. Onze KMO's werken vooral voor de Belgische markt en hun export is gericht op Europese landen. Zij hebben geen nood aan TTIP maar wel onder andere aan een betere toegang tot kredieten, een goed functionerende Europese interne markt met eerlijke belastingen voor iedereen. Sterker nog, er zijn vele argumenten die er op wijzen dat vrijhandelsakkoorden als TTIP een concurrentieel nadeel zullen opleveren voor KMO's."

Staes: "Ik roep dan ook de Vlaamse KMO-organisatie Unizo op de feiten uit mijn brochure te erkennen en zich kritischer op te stellen ten opzicht van TTIP."     

 

Ter info: Sinds 30 juni is de stad Brussel een TTIP-vrije zone!

Pagina's

Abonneren op Assenede aggregator