Stop de vervoersarmoede in Assenede

De Lijn: breng onze kinderen op tijd naar school!

Op 6 januari start de volgende fase van basisbereikbaarheid, de grote hervorming van het openbaar vervoer. Onze Vlaamse parlementsleden Stijn Bex en fractieleider Mieke Schauvliege waarschuwen al jaren dat het beleid van Lydia Peeters voor vervoersarmoede zorgt. De budgetten zijn veel te laag om te zorgen voor performant openbaar vervoer.

“Deze nieuwe hervorming heeft ingrijpende gevolgen voor de busverbindingen in ons dorp”, zo vertellen de ouders van enkele schoolkinderen die lijn 96 nemen van Boekhoute naar Eeklo. Deze lijn wordt afgeschaft en vervangen door lijn 591. “Het wordt voor de kinderen onmogelijk om op tijd in de klas te zijn. Vandaag hebben de kinderen in theorie 30 minuten om een kilometer tussen de dichtstbijzijnde halte en school te overbruggen, hun spullen in de locker te steken en naar de klas te gaan. Dit is te krap, zeker als de bus in praktijk vaak 15 minuten vertraging heeft. In realiteit komen 40 schoolkinderen nu al 4 op 5 keer per week te laat op school. Met de nieuwe regeling zullen ze nog eens 15 minuten later aankomen. Dit is in theorie, in werkelijkheid wordt het voor hen dus onmogelijk om op tijd in de klas te zijn.

Gaat Vlaanderen er met de invoering van de basisbereikbaarheid dan niet op vooruit? Soms wel, namelijk daar waar er meer bussen zullen rijden. Maar door de opgelegde budgetneutraliteit kan dat alleen als De Lijn elders ritten en lijnen schrapt. Dat het concept ‘vervoer op maat’ (ook Flexvervoer genoemd) soelaas brengt als een reguliere buslijn verdwijnt, is een sprookje. Want waar gaat De Lijn daarvoor het geld halen? Per vervoerde reiziger is ‘vervoer op maat’ bijna altijd duurder dan een reguliere bus. Er zullen heel wat reizigers uit de boot vallen. Voor een meerderheid van hen is er geen alternatief en dreigt er dus vervoersarmoede. Zeker op het platteland.

Onze dorpen zoals Boekhoute, Bassevelde, Assenede en Oosteeklo verdienen een openbaar vervoersnetwerk waarbij niemand uit de boot valt, of je nu in de stad woont of op het platteland, schoolkind, persoon met een beperking of oudere zonder auto, niemand mag achterblijven.

Meer informatie over de wijzigingen in Assenede zijn te vinden op Het nieuwe net van De Lijn - Gemeente Assenede

Jouw stem laat onze eisen alvast duidelijker klinken. Teken je mee voor beter en gegarandeerd vervoer in onze gemeente ?

Warme groet,

Groen Assenede

Al 402 ondertekenaars! Op naar 425
94%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.